Pracovná zmluva na dobu určitú v dôchodkovom veku

poradnaporadna

Som dôchodkyňa, zamestnaná na 6 hodín denne, na pracovnú zmluvu. Od 15.oktobra 2007, každý rok mi predlžujú zmluvu na 1 rok. Už mi ju predlžovali 3 krát. Teraz mi ju idú opäť predlžovať. Teda vždy na dobu určitú. Chcela by som, aby mi pracovnú zmluvu dali na dobu neurčitú. Závisí rozhodnutie od zamestnávateľa alebo je to určené v Zákonníku práce?

 

Poradňa: Pracovný pomer môže byť dojednaný na neurčitý čas alebo na určitú dobu. Ak v pracovnej zmluve nebola výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzavretie pracovného pomeru na určitú dobu, jedná sa o pracovný pomer na dobu neurčitú. Pracovný pomer je uzavretý na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne. Dobu trvania pracovného pomeru treba v pracovnej zmluve výslovne určiť, a to buď uvedením dňa, kedy sa pracovný pomer končí, alebo uvedením okolností, za ktorých dôjde k skončeniu pracovného pomeru (napr. do ukončenia PN osoby XY). Opomenutie výslovného určenia doby trvania pracovného pomeru v pracovnej zmluve má za následok vznik pracovného pomeru na neurčitý čas.

 

Podľa právnej úpravy platnej do 28.2.2010, pracovný pomer na určitú dobu bolo možné predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci troch rokov najviac jedenkrát. Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do troch rokov alebo nad tri roky však bolo možné aj vtedy, ak sa jednalo o zamestnanca, ktorý je poberateľom starobného dôchodku, invalidného dôchodku, výsluhového dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku.

 

S účinnosťou od 1.3.2010 došlo k zmene, podľa ktorej pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Výnimka, ktorá umožňovala s dôchodcami opakovane uzatvárať pracovný pomer na dobu určitú bola zrušená, preto nie je možné ďalšie predlžovanie pracovného pomeru na dobu určitú. Ak by tak zamestnávateľ vykonal, platí zákonná domnienka podľa ktorej ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu, t.j. bol napr. opätovne predĺžený pracovný pomer na dobu určitú v rozpore so zákonom, pracovný pomer sa potom považuje za pracovný pomer uzatvorený na dobu neurčitú.

 

11.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dochodok Kariera2010 Doba urcita
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy