Zamestnávateľ zrušil pobočku. Čo má čaká od nového roka?

Od roku 2013 sa predpokladá opätovné zavedenia súbehu výpovednej doby a odstupného.Od roku 2013 sa predpokladá opätovné zavedenia súbehu výpovednej doby a odstupného. Zdroj: photl.com

Môj zamestnávateľ z titulu organizačných zmien - prevedenie agendy do iného mesta - zrušil oddelenie na našej pobočke. Pred obdržaním výpovede som 2. marca.2012 nastúpila na PN, čo som doposiaľ. Pokiaľ by som ukončila PN ešte v tomto roku, postup zo stramy zamestnávateľa a mojej možnosti sú mi známe.Ak by som ukončila PN až v roku 2013, aký by bol postup a moje možnosti - aspoň teoreticky podľa pripravovaných noviel ZP?

Poradňa:  V súčasnosti neexistuje súbeh výpovednej doby a odstupného, teda zamestnanec, ktorému je daná výpoveď z organizačných dôvodov, má nárok na odstupné len v prípade, ak zamestnávateľa  požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou , t.j, ak neodpracuje výpovednú dobu. Odstupné sa vypláca vo výške podľa podľa mesiacov, koľko by trvala výpovedná doba. V prípade zamestnanca, ktorý ku dňu doručenia výpovede pracuje u zamestnávateľa viac ako 5 rokov,  je výpovedná doba tri mesiace.

Od roku 2013 sa predpokladá opätovné zavedenia súbehu výpovednej doby a odstupného, t.j. ak je daná zamestnancovi výpoveď, jeho pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Počas výpovednej doby pracovný pomer trvá, zamestnávateľ bude povinný zamestnancovi naďalej prideľovať prácu a platiť mzdu, pričom zamestnanec bude povinný vykonávať prácu. Podľa navrhovaných zmien, ktoré majú byť účinné od 1.1.2013, zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončil pracovný pomer výpoveďou z dôvodov tzv. organizačných zmien,  bude pri skončení pracovného pomeru patriť odstupné vo výške dvojnásobku jeho priemerného zárobku, ak pracovný pomer trval u zamestnávateľa najmenej päť a menej ako desať rokov. Ak sa pracovný pomer z vyššie uvedených dôvodov skončí dohodou, zamestnancovi patrí odstupné najmenej vo výške trojnásobku jeho priemerného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť a menej ako desať rokov. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Pn Ukončenie Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy