Môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer s tehotnou ženou?

Zamestnávateľ môže, ale nemusí  predĺžiť pracovný pomer na dobu určitú.Zamestnávateľ môže, ale nemusí predĺžiť pracovný pomer na dobu určitú. Zdroj: photl.com

K 1. februáru 2011 som dostala pracovnú zmluvu na dobu určitú na 1 rok. K 1. februáru 2012 mi zmluvu predĺžili opätovne na dobu určitú na 1 rok. Medzi tým som ale otehotnela a k 21. februáru 2013 mám nastúpiť na materskú dovolenku. Aké sú povinnosti zamestnávateľa? K 31. januáru 2013 mi končí pracovný pomer. Mali by mi opatovne predĺžiť zmluvu na jeden rok alebo už na dobu neurčitú? Je možné, aby mi zamestnávateľ ukončil pracovný pomer počas tehotenstva? Čo by sa stalo v prípade, ak by som bola PN alebo bola na rizikovom tehotenstve?

Poradňa:    Pracovný pomer dojednaný na dobu určitú sa skončí uplynutím doby, na ktorú bol dojednaný a k takémuto skončeniu môže dôjsť aj počas tehotenstva alebo materskej alebo rodičovskej dovolenky alebo aj  v čase, kedy je zamestnankyňa uznaná za dočasne práceneschopnú. Ku skončeniu takto dojednaného pracovného pomeur dochádza uplynutím času a nejedená sa o výpoveď, preto sa nepoužijú ustanovenia Zákonníka práce, ktoré upravujú zákaz výpovede počas trvania tehotenstva, PN alebo materskej alebo rodičovskej dovolenky.

Zamestnávateľ môže, ale nemusí  predĺžiť pracovný pomer na dobu určitú a je výlučne vecou dohody zmluvných strán, či sa dohodnú na predĺžení. Ak zamestnávateľ navrhne zamestnanakyni predĺženie trvania pracovného pomeru a zamestnakyňa tento návrh akceptuje, môže sa jednať o predĺženie  pracovného pomeru až do celkovej doby trvania 3 roky  alebo aj o predĺženie na dobu neurčitú.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Ukončenie Doba Skončenie Určitá Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy