Neuspokojivé plnenie pracovných úloh a výpoveď

poradnaporadna

Pracujem v cestovnom ruchu vo firme 10 rokov. Ak dostanem výpoveď z dôvodu neuspokojivých výsledkov, pretože kancelária je niekoľko mesiacov v strate .Mám nárok na odstupné alebo výpovednú lehotu?

Poradňa: V prvom rade musíme poznamenať, že skutočnosť, že kancelária resp. iná organizačná zložka Vášho zamestnávateľa je v strate, nie je vždy dôvodom na výpoveď zo strany zamestnávateľa z dôvodu neuspokojivého plnenia úloh. Tento výpovedný dôvod možno použiť napr. u zamestnancov zodpovedných za predaj alebo marketing, ktorí majú v rámci stanovených úloh aj zodpovednosť za určité merateľné predajné výsledky a túto svoju úlohu neplnia. Ale ani v tomto prípade nemožno dať zamestnancovi výpoveď hneď.

 

Podľa § 63 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď z dôvodu neuspokojivého plnenia pracovných vtedy, ak ho zamestnávateľ ho v posledných dvoch mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil. Z uvedeného vyplýva , že zamestnávateľ Vás najprv musí písomne vyzvať na odstránenie nedostatkov Vašej práce a stanoviť Vám primeranú lehotu na nápravu. Iba v prípade, ak k náprave nedôjde ani v tejto primeranej lehote, môže Vám zamestnávate dať výpoveď. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Ak u zamestnávateľa pracujete menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac, ak Váš pracovný pomer trvá viac ako jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace. V prípade výpovede danej z dôvodu neuspokojivého plnenia pracovných úloh nemáte nárok na odstupné.

 

29.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Odchodne 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy