Môžem odísť zo zamestnania okamžite?

poradnaporadna

Som zamestnaná na polovičný úväzok z dôvodu starostlivosti o dieťa a som aj zároveň polovičný ZŤP. Zamestnávateľ neustále porušuje pracovnú zmluvu a to týmito spôsobmi: bez akejkoľvek dohody mi zvyšuje pracovný čas aj napriek tomu, že som ho upozornila na to, že nie vždy je to možné (niekoľko krát do mesiaca musím absolvovať rôzne vyšetrenia, mám aj malé dieťa, o ktoré sa mi nemá kto vždy postarať), odpiera mi a aj ostatným zamestnancom nárok na využitie OČR-ky alebo priepustky na návštevu lekára, všetko potrebné voľno na vybavenie si osobných záležitosti nám odpisuje z dovolenky, zneužívajú našu hmotnú zodpovednosť a ešte mnoho iného......Moja otázka ale spočíva v tom: môžem dať okamžitú výpoveď, bez toho aby ma za to potrestali...(zamestnávateľ sa vyhráža napísaním negatívneho odporúčania pre ďalšieho zamestnávateľa......).

Poradňa: Podľa Zákonníka práce existuje okamžité skončenie pracovného pomeru, na to ale musia byť na strane zamestnanca vážne dôvody presne uvedené v Zákonníku práce, a to:

Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak:

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

 

Podľa opisu situácie vyššie, zamestnávateľ síce porušuje viaceré ustanovenia Zákonníka práce a týmto jeho konaním sa môže zaoberať inšpektorát práce, ale toto konanie zamestnávateľa nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca.

 

Zamestnanec môže skončiť pracovný pomer na základe výpovede, kedy sa pracovný pomer skončí až uplynutím výpovednej doby. Zamestnanec môže tiež požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, ale zamestnávateľ nie je povinný žiadosti zamestnanca vyhovieť.

 

Ak by ste v takejto situácii dali zamestnávateľovi okamžité skončenie pracovného pomeru, podľa nášho názoru by sa jednalo o neplatné skončenie a zamestnávateľ by od Vás mohol požadovať, aby ste ďalej vykonávali prácu, Váš pracovný pomer by sa neskončil. Ak by ste skončili pracovný pomer neplatne a zamestnávateľ by od Vás nepožadoval, aby ste pokračovali v práci, bude sa Váš pracovný pomer považovať za skončený dohodou.

 

Ak by ste iba prestali chodiť do práce, upozorňujeme, že jednou zo základných povinností zamestnanca je povinnosť dodržiavať pracovný čas. Ak zamestnanec túto povinnosť nesplní, t.j. ak nechodí do práce alebo nedodržiava pracovný čas, jedná sa o porušenie pracovnej disciplíny a zamestnávateľ môže postupovať v súlade so Zákonníkom práce, ktorý mu umožňuje ukončiť pracovný pomer so zamestnancom dvomi spôsobmi, a to výpoveďou alebo okamžitým skončením. V zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e/ Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže mu dať výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede. Ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže so zamestnancom okamžite skončiť pracovný pomer podľa ustanovenia § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce alebo môže dať zamestnancovi výpoveď . Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa končí až uplynutím výpovednej doby. Zákon nekonkretizuje, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za závažné a ktoré za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, toto rozlíšenie zamestnávatelia zväčša upravujú vo svojich interných predpisoch. Za závažné porušenie pracovnej disciplíny zamestnávatelia zvyknú považovať neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny.

 

Ak má zamestnanec záujem skončiť pracovný pomer čo najskôr, v prvom rade by mal požiadať zamestnávateľa o skočenie pracovného pomeru dohodou. Ak zamestnávateľ jeho žiadosti nevyhovie, zamestnanec môže dať výpoveď aj bez uvedenia dôvodu a pracovný pomer sa skončí uplynutí výpovednej doby. Ak zamestnanec prestane svojvoľne chodiť do práce, zamestnávateľ môže ale nemusí s ním skončiť pracovný pomer okamžite, ako vyplýva z vyššie uvedeného, zamestnávateľ s ním môže skončiť pracovný pomer aj výpoveďou a v tom prípade pracovný pomer zaniká tiež až uplynutí výpovednej doby. Okrem toho, ak sa zamestnanec a zamestnanec písomne dohodli na peňažnej náhrade v sume priemerného zárobku za jeden mesiac, ak zamestnanec nezotrvá u zamestnávateľa aj počas plynutia výpovednej doby, zamestnávateľ má na túto sumu nárok.

 

V súvislosti s prípadným negatívnym odporúčaním od zamestnávateľa je otázne, či budete nevyhnutne potrebovať tento dokument, t.j. pracovný posudok, pre budúceho zamestnávateľa.

Zamestnávateľ Vám totiž pri skončení pracovného pomeru je povinný vydať pracovný posudok do 15 dní od požiadania, najskôr však dva mesiace pred skončením pracovného pomeru. Pracovným posudkom sú všetky písomnosti týkajúce sa hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikácie, schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce.

Od pracovného posudku je potrebné odlíšiť potvrdenie o zamestnaní, často označované aj ako zápočtový list, ktoré je zamestnávateľ povinný vydať automaticky pri skončení pracovného pomeru a musí v ňom uviesť: a) dobu trvania pracovného pomeru,

b) druh vykonávaných prác,

c) či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, v čí prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú sa majú zrážky ďalej vykonávať,

d) údaje o poskytnutej mzde za vykonanú prácu, o poskytnutej náhrade mzdy a náhrade za čas pracovnej pohotovosti, o zrazených preddavkoch na daň z príjmov a o ďalších skutočnostiach rozhodujúcich pre ročné zúčtovanie preddavkov na daň zo závislej činnosti a z funkčných požitkov a pre výpočet podpory v nezamestnanosti,

e) údaj o dohode o zotrvaní v pracovnom pomere u zamestnávateľa po určitú dobu, po vykonaní záverečnej skúšky alebo maturitnej skúšky, alebo po skončení štúdia, alebo prípravy na povolanie vrátane údaja o tom, kedy sa táto doba skončí,

f) údaj o poskytnutí odchodného

 

Ak zamestnanec s obsahom pracovného posudku alebo potvrdenia o zamestnaní nesúhlasí a zamestnávateľ ich na požiadanie zamestnanca neupraví alebo nedoplní, môže sa domáhať v lehote troch mesiacov odo dňa, keď sa o ich obsahu dozvedel, na súde, aby bol zamestnávateľ zaviazaný primerane ich upraviť.

 

14.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Posudok Kariera2011 Dohodou Okamzite skoncenie pracovneho pomeru 1.9. Zapoctovy list
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy