Žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou

poradnaporadna

Pred 5 týždňami som poslala zamestnávateľovi žiadosť o ukončenie pracovného pomeru dohodou s trojmesačnou výpovednou lehotou. List bol odoslaný doporučene. Viem, že ho prevzala, lebo pri osobnom stretnutí - ústne dala súhlas, že ma púšťa k dátumu, aký som uviedla. Žiaľ v písomnej podobe mi do dnešného dňa neprišlo nič aj napriek tomu, že som ju pred dvomi týždňami žiadala telefonicky o písomné vyjadrenie a tiež dala súhlas, že mi ho pošle. Prosím Vás, môžete mi napísať aké stanovisko mám zaujať a či platí žiadosť o ukončenie pracovného pomeru dohodou aj bez toho, že sa vyjadrí zamestnávateľ písomne?

Poradňa: Vaša žiadosť o skončenie pracovného pomeru platí, ale zamestnávateľ nie je povinný sa k nej vyjadriť ani s ňou súhlasiť a v tom prípade Váš pracovný pomer ďalej trvá. Žiadosť o skončenie pracovného pomeru je vlastne návrhom zamestnanca na skončenie pracovného pomeru dohodou, pričom zákon nestanovuje zamestnávateľovi povinnosť súhlasiť s takýmto návrhom a ani lehotu, dokedy sa musí k návrhu vyjadriť. V tejto súvislosti je dôležité, ako ste žiadosť formulovali a či v nej nebolo uvedené, že ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do určité dátumu, resp. že ak s Vaším návrhom nesúhlasí, že má považovať Vašu žiadosť o výpoveď z pracovného pomeru; v takomto prípade by začala plynúť výpovedná lehota.

 

Pokiaľ žiadosť nemožno považovať za výpoveď z pracovného pomeru a zamestnávateľ v súčasnosti nesúhlasí s ukončením pracovného pomeru, môžete doručiť zamestnávateľovi výpoveď a počas plynutia výpovednej lehoty je kedykoľvek možné uzatvoriť so zamestnávateľom dohodou o skončení pracovného pomeru k určitému dátumu.

 

14.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Dohodou
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy