Skončenie pracovného pomeru, keď zamestnávateľ nesúhlasí s dohodou

poradnaporadna

Chcela by som sa spýtať v mene môjho manžela na spôsob rozviazania pracovnej zmluvy. Manžel oznámil zamestnávateľovi, že za 1 a 1/2 mesiaca potrebuje skončiť, napísal žiadosť o ukončenie pracovného pomeru dohodou, čo zamestnávateľ odmietol a povedal mu, nech si napíše výpoveď s 2 mesačnou výpovednou lehotou. Ale to môj manžel nemôže prijať, lebo už by mal nastúpiť do inej prace. Ja som na rodičovskej dovolenke a chcela by som sa spýtať či by tam nebola možnosť končenia PP tým, že by odišiel na rodičovskú on a ja by som bola dobrovoľné nezamestnaná? Ak áno, je tam nejaká lehota, ktorú musí dať zamestnávateľovi po tom, čo mu oznámi, že ide na rodičovskú dovolenku? Alebo som ešte počula o možnosti, že by mohol požiadať o zvýšenie platu, kde by dal takú hranicu, ktorú by vedel, že s ňou zamestnávateľ nebude súhlasiť a dať potom výpoveď, na základe nevyhovenia jeho požiadavke? Ak áno, aký by to bol paragraf? A koľko času na vyjadrenie by musel zamestnávateľovi dať?

Poradňa: Ak zamestnávateľ nesúhlasí s ukončením pracovného pomeru dohodou a nie sú dané dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru, zamestnanec môže skončiť pracovný pomer len výpoveďou, pričom pracovný pomer bude ukončený uplynutím výpovednej doby. Tvrdenie, že ak zamestnanec požiada o zvýšenie mzdy a zamestnávateľ mu nevyhovie, je dôvodom na skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca, sa nezakladá na pravde, Zákonník práce umožňuje zamestnancovi dať výpoveď aj bez uvedenia dôvodu, pričom ale platia ustanovenia o výpovednej dobe.

 

Ak má manžel pisateľky nastúpiť do nového zamestnania a pôvodný zamestnávateľ nechce ukončiť pracovný pomer dohodou, nepovažujeme nástup manžela na rodičovskú dovolenku za riešenie situácie, lebo aj počas trvania rodičovskej dovolenky jeho pracovný pomer k pôvodnému zamestnávateľovi stále trvá. Ak dohoda so súčasným zamestnávateľom naozaj nie je možná, zamestnanec sa môže pokúsiť o dohodu s novým zamestnávateľom o neskoršom nástupe do nového zamestnania. Ak ani táto možnosť neprichádza do úvahy a zamestnanec sa rozhodne nastúpiť do nového zamestnania ešte počas plynutia výpovednej doby u predchádzajúceho zamestnávateľa, t.j. zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u pôvodného zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného zárobku tohto zamestnanca za jeden mesiac, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

 

Ak zamestnanec prestane chodiť do práce počas výpovednej doby, zamestnávateľ s ním môže, ale nemusí, okamžite skončiť pracovný pomer pre závažné porušenie pracovnej disciplíny. Tým síce zamestnanec dosiahne želaný stav, ktorým je skončenie pracovného pomeru, ale dôvod skončenia pracovného pomeru zamestnávateľ môže uviesť v potvrdení o zamestnaní a pracovnom posudku. Nový zamestnávateľ môže vyžadovať predloženie potvrdenia o zamestnaní a pracovného posudku pred nástupom do zamestnania a táto skutočnosť môže ovplyvniť jeho rozhodovanie. Okrem toho, zamestnávateľ môže od zamestnanca požadovať náhradu škody, ktorú mu spôsobil svojou neospravedlnenou absenciou.

 

14.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Ukoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy