Okamžité skončenie alebo výpoveď daná zamestnancovi od 1.9.2011

poradnaporadna

Chcela by som Vás poprosiť o radu, či je pravda, že od 1.9.2011 platí nová úprava o okamžitom rozviazaní pracovného pomeru so zamestnancom bez udania dôvodu? Dôvodom je krádež, ale nemám to ako dokázať...

Poradňa: Od 1.9. sú účinné viaceré zmeny v Zákonníku práce, ale ani jedna neumožňuje zamestnávateľovi okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom. Okamžité skončenie je výnimočným spôsobom skončenia pracovného pomeru a preto je použiteľné len v prípade, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu alebo ak bol zamestnanec právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin.

 

Ak chce zamestnávateľ skončiť pracovný pomer so zamestnancom výpoveďou, ani tú nemôže dať zamestnancovi bezdôvodne. Podrobne sme o dôvodoch výpovede písali na našej stránke v časti Výpoveď daná zamestnávateľom

Najčastejším dôvodom výpovede danej zamestnancovi je v súčasnosti pravdepodobne nadbytočnosť zamestnanca podľa ustanovenia § 63 ods. 1písm b) Zákonníka práce, kedy sa zamestnanec stane nadbytočným v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa. Ak je zamestnancovi daná výpoveď, jeho pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá je dva mesiace a v prípade zamestnanca, ktorý pracoval pre zamestnávateľa viac ako 5 rokov, výpovedná doba je tri mesiace.

 

Do 31.8. platil tzv. súbeh výpovednej doby a odstupného, t.j. ak bola zamestnancovi daná výpoveď do 31.8., zamestnancovi sa skončí pracovný pomer až uplynutím výpovednej doby dva alebo tri mesiace a po skončení pracovného pomeru má nárok na odstupné, tiež vo výške dvoj alebo trojnásobku priemerného mesačného zárobku, a to podľa dĺžky trvania pracovného pomeru.

 

Od 1.9. 2011 je súbeh výpovednej doby a odstupného zrušený. Ak zamestnanec dostane výpoveď v priebehu septembra, jeho výpovedná doba začne plynúť od 1.10 a pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Ak zamestnanec odpracuje výpovednú dobu, nemá nárok na odstupné. Ak ale zamestnanec požiada zamestnávateľa ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ s ním takúto dohodu musí uzavrieť a zamestnanec má nárok na odstupné vo výške násobku jeho priemerného zárobku a počtu mesiacov, koľko by trvala jeho výpovedná doba. Dĺžka výpovednej doby je jeden mesiac, ak zamestnanec pracuje zamestnávateľa menej ako 1 rok; dva mesiace ak zamestnanec pracuje u zamestnávateľa viac ako 1 a menej ako 5 rokov a a v prípade zamestnanca, ktorý pracoval pre zamestnávateľa viac ako 5 rokov, výpovedná doba je tri mesiace.

 

02.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Dohodou 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy