Neplatné skončenie pracovného pomeru dohodou

poradnaporadna

Zamestnávateľ mi poslal doporučene výpoveď k 17.1.2011, na základe § 60 ZP. Na firmu som bol zaniesť papier pre Sociálnu poisťovňu nakoľko som na PN a bolo mi povedané, že výpoveď je platná aj keď som sa na ničom so zamestnávateľom nedohodol a nepodpísal som ani žiadnu výpoveď, len prevzatie doporučeného listu. Zamestnávateľ tvrdí, že prevzatím doporučeného listu je výpoveď platná. Pracovnú zmluvu mám uzatvorenú do ukončenia stavby, ktorá nie je ukončená, ďalej sa na nej pracuje. Keď som žiadal, aby mi na výpovedi bol uvedený dôvod, zamestnávateľ povedal, že mi žiadny dôvod neuvedie a dal mi zápočtový list. Chcem sa spýtať, či je táto výpoveď platná, aj keď som ju nepodpísal, nakoľko s ňou nesúhlasím, lebo si myslím že by som mohol mať nárok aj na odstupné.

Poradňa: V prvom rade upozorňujeme, že §60 Zákonníka práce sa týka dohody o skončení pracovného pomeru, dohoda je dvojstranný právny úkon a ako vyplýva už z jej názvu, pracovný pomer nemožno ukončiť dohodou bez súhlasu zamestnanca. Skutočnosť, že ste prevzali poštou doručovaný návrh dohody neznamená, že s návrhom dohody súhlasíte a že dohoda je uzatvorená; k tomu dôjde, len keď dohodu podpíšete.

 

Okamih prevzatia doporučeného listu je rozhodujúci, ak by sa jednalo o výpoveď zo strany zamestnávateľa. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede, v tomto prípade od 1.2.2011.

 

Zamestnancovi nie je možné dať výpoveď bez uvedenia dôvodu; k tejto téme sme písali viac v článku Výpoveď daná zamestnávateľom. V súvislosti s výpoveďou zo strany zamestnávateľa môže zamestnancovi vzniknúť nárok aj na odstupné, ak dochádza k ukončeniu pracovného pomeru napr. z organizačných dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce.

 

V tejto súvislosti upozorňujeme, že zamestnancovi, ktorý je na PN, nie je možné dať výpoveď, okrem prípadu, ak sa napr. zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ ako aj v iných prípadoch podľa § 64 ods. 3 Zákonníka práce.

 

Na základe uvádzaných skutočností sa domnievame, že zo strany zamestnávateľa sa jedná o neplatné skončenie pracovného pomeru dohodou. Neplatnosť skončenia pracovného pomeru môže zamestnanec uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť. Vzhľadom na túto lehotu stanovenú zákonom je potrebné, aby zamestnanci postupovali pri ochrane svojich práv bez zbytočného odkladu, lebo rozhodnutie o tom, či došlo k neplatnému skončeniu pracovného pomeru, môže vyniesť len súd. Pri neplatnej dohode o skončení pracovného pomeru sa postupuje pri posudzovaní nároku zamestnanca na náhradu ušlej mzdy obdobne ako pri neplatnej výpovedi danej zamestnancovi zamestnávateľom.

 

Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

 

Ako vyplýva z vyššie citovaného zákonného ustanovenia, zamestnanec musí v prvom rade oznámiť zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho ďalej zamestnával. Následne sa môže zamestnanec obrátiť sa súd so žalobou o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru dohodou, pričom v žalobe popíše všetky okolnosti a priloží všetky doklady na preukázanie svojich tvrdení, prípadne uvedenie osoby, ktoré môžu podať v tejto veci svedeckú výpoveď.

 

28.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 



Viac o téme: Poradna Kariera2011 Ukoncenie pracovneho pomeru dohodou
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy