Je dohoda o skončení pracovného pomeru platná?

poradnaporadna

Mam pracovnú zmluvu so spoločnosťou ako finančná riaditeľka. Zamestnávateľ mi navrhol skončenie pracovného pomeru dvoma spôsobmi: predložil mi doklad o okamžitom skončení pracovného pomeru, kde boli uvedené dôvody, ktoré neboli relevantné pre ukončenie pracovného pomeru týmto spôsobom. Na nátlak a vyhrážky zamestnávateľa som podpísala výpoveď dohodou par. 60. Mnou podpísaná výpoveď dohodou bola kolegom doručená zamestnávateľovi. (Chcela som podpísať dohodu až po uhradení nezaplatených miezd vo výške cca 3200 €). Žiadala som o zaslanie dohody o ukončení PP podpísanej zamestnávateľom. Odpísal mi mail, že mi to pošle keď sa dohodneme, vraj má na mňa nejaké nároky, predpokladám že nie je ochotný mi dlžnú mzdu doplatiť. Mám dotaz, či je platná výpoveď dohodou, keď mi ju podpísanú zamestnávateľ nechce doručiť. Dohoda je z mojej strany podpísaná v znení, že po uhradení miezd a nevyčerpanej dovolenky je vzájomný vzťah finančne vysporiadaný.

Poradňa: V tomto prípade podpísala zamestnankyňa dohodu o skončení pracovného pomeru, nie je výslovne uvedené, či k jej podpisu došlo aj zo strany zamestnávateľa, i keď nie je dôvod predpokladať, že zamestnávateľ, ktorý sám navrhoval takéto skončenie pracovného pomeru, by podpis dohody odmietol.

 

Dohoda o skončení pracovného pomeru sa uzatvára písomne a pracovný pomer sa na jej základe skončí ku dňu uvedenému v dohode. Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi. V tejto súvislosti upozorňujeme, že skutočnosť, že dohoda o skončení pracovného pomeru nebola uzatvorená písomne, nespôsobuje jej neplatnosť.

 

V otázke je uvedené, že pisateľka podpísala „ výpoveď dohodou“ , takýto právny inštitút ale neexistuje. Povinnosť zamestnávateľa vydať zamestnancovi jeden exemplár dohody nemá vplyv na jej platnosť ani na dohodnutý dátum skončenia pracovného pomeru. Iná situácia by bola v prípade, ak by zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď, v tom prípade je dátum doručenia výpovede rozhodujúci pre začiatok plynutia výpovednej doby.

 

Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi platiť mzdu a pri skončení pracovného pomeru má zamestnanec nárok aj na náhradu za nevyčerpanú dovolenku, pričom tieto nároky zamestnanca vyplývajú priamo zo zákona a nie je potrebné ich duplicitné potvrdenie aj v dohode o skončení pracovného pomeru. Ak zamestnávateľ neplní svoju povinnosť platiť zamestnancovi mzdu, zamestnanec sa môže je vyplatenia domáhať postupom, ktorý sme uvádzali v kapitole našej poradne s názvom Mzda, nevyplatenie, zníženie, omeškanie výplaty.  

 

03.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dohoda Kariera2011 Nevyplatenie mzdy
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy