Predĺženie pracovného pomeru na dobu určitú.

poradnaporadna

Mám pracovnú zmluvu na dobu určitú (rok) a to už druhú, potom čo mi po roku opäť zmluvu predlžili. Pracovná zmluva mi čoskoro končí. Ak v zamestnaní dostanem od svojich nadriadených vytlačený rozpis pracovných zmien (zmenovku) (napr. 27.4.) na nasledujúci mesiac (máj) po mesiaci, kedy mi zmluva na dobu určitú konci (30.4.), na ktorom figuruje moje meno, platí teda môj nárok na zmenu pracovného pomeru na dobu neurčitú? Je povinný mi zamestnávateľ, v prípade, že 1.5., kedy podľa zmenovky pracovať mám, prídem do práce, predĺžiť zmluvu na dobu neurčitú? Napr. 27.4. si po obdržaní zmenovky na máj, vyberiem do koniec apríla dovolenku (nedám zamestnávateľovi šancu zobrať vytlačenú zmenovku naspäť) a v máji nastúpim podľa zmenovky do práce. Vzniká mi príchodom na zmenu (podľa zmenovky) nárok na pracovnú zmluvu na neurčitú dobu?

Poradňa: Čitateľ svoj predpoklad zakladá na ustanovení § 71 Zákonníka práce, v zmysle ktorého, ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

 

Aby sa pracovný pomer na dobu určitú zmenil na dobu neurčitú, zamestnanec musí vykonávať prácu aj po uplynutí dojednanej doby , takže nestačí, aby zamestnanec prevzal plán pracovných zmien na nasledujúce obdobie, lebo sa nejedná o výkon práce. Okrem toho, že po uplynutí dojednaného obdobia zamestnanec pokračuje vo výkone práce, musí sa tak udiať s vedomím zamestnávateľa, takže nebude postačovať ani to, že zamestnanec prvý deň po uplynutí dojednaného obdobia príde do práce a začne svojvoľne vykonávať práci.

 

Ak by zamestnanec vykonával prácu bez vedomia zamestnávateľa, prípadne napriek jeho súhlasu, k zmene pracovného pomeru na dobu neurčitú nedôjde.

 

30.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Doba urcita Pracovny pomer na dobu urcitu
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy