Skončenie pracovného pomeru počas rodičovskej dovolenky

poradnaporadna

Momentálne som na materskej dovolenke, pred jej nástupom som pracovala 1,5 roka vo firme, ktorej pobočka, v ktorej som pracovala, sa zrušila dňom nástupu na moju MD. Nakoľko som bola v ochrannej lehote výpoveď som vtedy nedostala, avšak prišla mi teraz pred ukončením MD s účinnosťou od 25.6.11, kedy mi končí materská a to dohodou podľa par. 60 bez uvedenia dôvodov. Výpoveď som zatiaľ nepodpísala. Poraďte mi prosím ako ďalej postupovať, aby som neprišla o nárok na odstupné.

Poradňa: V prvom rade upozorňujeme, že podľa popisu v čitateľskej otázke, zamestnankyňa nedostala výpoveď. Zamestnávateľ jej navrhol skončenie pracovného pomeru dohodou, pričom zamestnankyňa nemá povinnosť túto dohodu prijať.

 

Zamestnankyňa môže požadovať, aby je zamestnávateľ vyplatil odstupné, keďže k skončeniu pracovného pomeru dochádza z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, t. j. z dôvodu, že sa zrušila časť zamestnávateľa. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Navrhujeme, aby čitateľka na zamestnávateľov návrh dohody zareagovala tak, že bude požadovať uvedenie dôvodov skončenia pracovného pomeru v dohode a súčasne, z dôvodu väčšej právnej istoty, aby zamestnávateľ výslovne uviedol , že je vyplatí odstupné. Ak zamestnávateľ nebude s týmto návrhom zamestnankyne súhlasiť, jej pracovný pomer stále trvá.

 

Zamestnávateľ môže dať zamestnankyni výpoveď z dôvodu podľa § 63 ods. 1písm. a) aj počas trvania rodičovskej dovolenky. V tomto prípade neplatí zákaz výpovede, zamestnankyňa však má árok na odstupné.

 

19.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Materska dovolenka Ukoncenie pracovneho pomeru dohodou
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy