Zmena organizácie práce do rodičovskej dovolenke

poradnaporadna

O mesiac mi končí RD, mám nastúpiť späť do práce, ale počas RD nastali u môjho zamestnávateľa organizačné zmeny - rušenie obchodnej prevádzky), v ktorej som pracovala. Zamestnávateľ zostáva stále ten istý, prácu mi síce ponúka, ale nevyhovuje z dôvodu dvojzmenej prevádzky, nakoľko mám dve malé deti (10 a 6rokov). Mám právo prácu odmietnuť a dať výpoveď a prináleží mi odstupné ak som zamestnaná od roku 1995 a od roku 2000 som bola na MD+RD až do novembra 2010?

Poradňa: Po skončení ochrannej lehoty môže dať zamestnávateľ zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b), za predpokladu, že sú splnené podmienky podľa § 63 ods. 1 písm. a) a b), t.j. zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Ak objektívne zamestnávateľ takúto prácu nemá alebo zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z tzv. organizačných dôvodov resp. nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce. V prípade skončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov, výpoveďou alebo dohodou, má zamestnankyňa nárok na odstupné v sume najmenej dvojnásobku jej priemerného mesačného zárobku a ak pracovný pomer u zamestnávateľa trval najmenej päť rokov, má nárok na odstupné v sume najmenej trojnásobku jej priemerného mesačného zárobku.

 

V prípade skončenia pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnanca, zamestnanec nemá nárok na odstupné. Zamestnanec môže dať výpoveď aj bez uvedenia dôvodu.

 

26.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Materska Rodicovska
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy