Výpoveď alebo dohoda z dôvodu nadbytočnosti

poradnaporadna

Firma chce so mnou ukončiť pracovný pomer dohodou z nadbytočnosti tak, že 3 mesiace budem ešte pracovať a dostanem 3-mesačné odstupné. Ja som ale trval na výpovedi z dôvodu nadbytočnosti (nie na dohode), kde mi prináležala 3-mesačná výpovedná lehota + 3-mesačné odstupné, pretože vo firme pracujem nad 5 rokov. Firma veľmi bojovala za dohodu z nadbytočnosti a ja za výpoveď z nadbytočnosti, hoci celkovo by som odpracoval to iste obdobie a dostal rovnaké odstupné, ale viem, že výpoveď z nadbytočnosti je pre zamestnanca oveľa výhodnejšia z iných dôvodov. Firma mi najskôr spomínala, že nenašla pre mňa vhodne miesto, ale keď videla, že trvám na výpovedi, zrazu mi ponúkla na 1/2 úväzok nižšie kvalifikované miesto, hoci ma prepúšťala z miesta, kde som robil na plný úväzok (viem, že na to má firma nárok, ponúknuť nižší úväzok a aj nižšie kvalifikovanú prácu). Čo sa stane, ak odmietnem to miesto na 1/2 úväzok? Musí mi dať firma výpoveď z nadbytočnosti, čo hovorí zákon?

Poradňa: Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď z tzv. dôvodu nadbytočnosti iba vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Ak zamestnanec takúto možnosť odmietne, zamestnávateľ nemá inú možnosť, iba dať zamestnancovi výpoveď alebo s ním dohodnúť skončenie pracovného pomeru.

 

Na druhej strane, obe možnosti rozviazania pracovného pomeru, či už dohodou alebo výpoveďou, ktoré uvádza pisateľ vo svojej otázke, mu zabezpečovali rovnakú dĺžku trvania pracovného pomeru a rovnakú výšku odstupného, nám nie je zrejmé, prečo pisateľ odmietal ponuku zamestnávateľa uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru. Niektorí zamestnanci, ktorí končia pracovný pomer, sa mylne domnievajú, že dĺžka obdobia , počas ktorého sa poskytuje podpora v nezamestnanosti, závisí od dôvodu skončenia pracovného pomeru.

 

14.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Ukoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy