Organizačné zmeny a znovuvytvorenie a obsadenie pracovného miesta

poradňaporadňa

Ako postupovať v prípade organizačných zmien. Zrušili sme pracovné miesto upratovačky ku dňu 31.12.2009 z dôvodu nadbytočnosti na základe písomného rozhodnutia zamestnávateľa o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce. Po dobu 3 mesiacov podľa zákona nesmieme toto miesto obsadiť. Akým iným spôsobom by sme mohli danú pozíciu obsadiť ? Napríklad mohli by sme prijať niekoho na dohodu o pracovnej činnosti, prípadne upratovaciu službu na faktúru? To nie je predsa zamestnanec v pracovnom pomere.

Poradňa: Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b) zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, t.j. z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca, nesmie počas troch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca.
Zamestnancom je fyzická osoba, ktorá v pracovnoprávnych vzťahoch, a ak to ustanovuje osobitný predpis, aj v obdobných pracovných vzťahoch vykonáva pre zamestnávateľa závislú prácu. Dohoda o pracovnej činnosti sa zaraďuje medzi dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ktoré zamestnávateľ môže na plnenie svojich úloh alebo na zabezpečenie svojich potrieb výnimočne uzatvárať s fyzickými osobami . Na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú ustanovenia prvej časti.

V prípade akejkoľvek takejto dohody sa síce nejedná o pracovný pomer, ale medzi zamestnávateľom a zamestnancom- dohodárom existuje pracovnoprávny vzťah, preto prijatie zamestnanca- dohodára na pracovné miesto, ktoré bolo zrušené v dôsledku organizačnej zmeny, by bolo v rozpore s vyššie citovaným ustanovením Zákonníka práce. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že Zákonník práce zakazuje znovu otvoriť takto zrušené pracovné miesto počas troch mesiacov.
Na druhej strane, zákon neobmedzuje zamestnávateľov vo využívaní služieb tretích strán, napr. formou outsourcingu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy