Ukončenie pracovného pomeru alebo dohoda

poradnaporadna

Pracujem vo firme, ktorá už dlhší čas neprosperuje a ani nemá do budúcnosti žiadny výrobný program. Zamestnávateľ navrhuje ukončenie pracovného pomeru dohodou, určite bez udania dôvodu a s následným uzatvorením pracovného pomeru na dohodu o vykonaní práce. Prosila by som Vás o radu ako riešiť takúto situáciu. Je lepšie nepodpísať takúto výpoveď, alebo podpísať a ostať tam pracovať ešte možno mesiac na dohodu.

Poradňa: Ak zamestnávateľ chce obmedziť alebo zrušiť prevádzku, musí sa určitým spôsobom vysporiadať aj s existujúcimi pracovnoprávnymi vzťahmi. Vzhľadom na popísanú situáciu v čitateľskej otázke, predpokladáme, že zamestnávateľ sa chce vyhnúť povinnosť vyplatiť zamestnancom odstupné. Z pohľadu zamestnanca je najlepším riešením v tejto situácii „dostať výpoveď „ od zamestnávateľa, kde budú uvedené dôvody výpovede, t.j. organizačné dôvody podľa § 63 ods. 1 písm a) alebo b) a v tom prípade sa pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby a po nej má zamestnanec nárok na odstupné. Počas výpovednej doby pracovný pomer trvá a vy ako zamestnanec musíte chodiť do práce a zamestnávateľ vám musí platiť odstupné. Ďalšou možnosťou je skončenie pracovného pomeru so zamestnávateľom dohodou, ale aby vám vznikol nárok na odstupné, tiež je potrebné uviesť dôvody skončenia pracovného pomeru tak ako pri výpovedi.

 

V žiadnom prípade neodporúčame podpisovať dohodu o skončení pracovného pomeru bez uvedenia dôvodu, čím sa pripravíte o odstupné. V prípade, ak ju nepodpíšete, zamestnávateľ i tak nebude mať inú možnosť, ako Vám dať výpoveď a odstupné alebo sa dohodnúť na skončení pracovného pomeru a vyplatiť odstupné.

 

Ohľadom práce na niektorú z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru predpokladáme, že sa môže jednať alebo o dohodu o vykonaní práce ( najviac možno odpracovať 350 hodín do roka) alebo dohodu o pracovnej činnosti ( cca 10 hodín týždenne). V jednom aj druhom prípade za Vás zamestnávateľ nemusí platiť odvody, dohodu možno ukončiť aj bez uvedenia dôvodu resp. ukončením úlohy, na práce na dohody sa nevzťahujú predpisy o minimálnej mzde ani ustanovenia Zákonníka práce napr. o odmene za prácu nadčas a pod. Tieto dohody slúžia na pokrytie dočasnej zvýšenej potreby práce u zamestnávateľa a nie je ich účelom nahrádzať prácu v pracovnom pomere.

 

17.12.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy