Výpoveď zo strany zamestnávateľa

poradnaporadna

Som vo firme zamestnaný na dobu neurčitú, pracujem v nej 4 roky. Momentálne mám na firemnom stole výpoveď, ktorú som nepodpísal a chcem odstupné. Ako mám postupovať? Stravné lístky som za 4 roky nevidel a neporušil som nikdy prac. morálku.

Poradňa: Z čitateľskej otázky nie je zrejmý dôvod výpovede, preto pripomíname, že zamestnávateľ Vám môže dať výpoveď len z určitých dôvodov, o ktorých sme podrobne písali v článku Výpoveď daná zamestnávateľom.  

Ak Vám zamestnávateľ dáva výpoveď z tzv. organizačných dôvodov, t.j. keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo z dôvodu nadbytočnosti, máte nárok na odstupné. Nárok na odstupné Vám vzniká zo zákona a ak Vám zo zamestnávateľ nevyplatí dobrovoľne, môžete si svoj nárok uplatniť na súde.

 

Zamestnávateľ musí zamestnancovi výpoveď platne doručiť, zvyčajne na pracovisku; ak zamestnanec odmietne podpísať výpoveď, zamestnávateľ môže požiadať svedka, aby potvrdil , že zamestnanec odmietol výpoveď prevziať a aj týmto okamihom sa výpoveď považuje za doručenú. Zamestnávateľ môže okrem doručovania na pracovisku doručiť zamestnancovi výpoveď aj poštou ako zásielku určenú do vlastných rúk. Okamihom prevzatia, ako ak okamihom, kedy pošta vrátila zásielku ako nedoručiteľnú, sa výpoveď považuje za doručenú. Výpovedná doba začne následne plynúť od prvého dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca.

 

Ak zamestnávateľ zamestnancovi neprideľuje počas celej doby trvania pracovného pomeru stravné lístky, táto skutočnosť síce nespôsobuje neplatnosť pracovného pomeru, ale nezaniká tým povinnosť zamestnávateľa doplatiť Vám dlžnú sumu príspevku na stravovanie, na ktorý ste mali počas celej doby zamestnania nárok, t.j. Vašu peňažnú pohľadávku voči zamestnávateľovi. Ak zamestnávateľ túto povinnosť nesplní dobrovoľne, okrem Inšpektorátu práce, zamestnanec sa môže obrátiť na súd a požadovať úhradu svojej peňažnej pohľadávky t.j. sumu príspevku zamestnávateľa na stravu, ktorá nebola zamestnancovi vyplatená a to vrátane úrokov.

 

Inšpektorát práce môže uložiť zamestnávateľovi pokutu až do výšky 100 000 eur a vedúcim zamestnancom a štatutárnym orgánom, ktorí svojím zavinením porušili tieto povinnosti alebo dali pokyn na také porušenie, vo výške trojnásobku až dvanásť násobku ich priemerného mesačného zárobku.

 

Ak sa rozhodnete podať žalobu na súd, je potrebné zaplatiť súdny poplatok vo výške 6 % zo žalovanej sumy. Súdny poplatok sa platí v kolkoch, ktoré sa nalepia na prvú stranu žaloby hneď ako ju podávate alebo môžete počkať, kým Vás súd na zaplatenie vyzve. Ak nemáte žiadny príjem alebo je vaša sociálna situácia nepriaznivá, môžete požiadať súd o oslobodenie od povinnosti zaplatiť súdny poplatok.

 

Ak sa rozhodnete pre riešenie súdnou cestou, v žalobe uveďte, ktorému súdu je žaloba určená ( adresy súdov nájdete napríklad na justice.gov.sk ), súčasne musíte uviesť identifikáciu žalobcu, ktorý ste vy a to : vaše meno, priezvisko, dátum narodenia a telefonický kontakt, bydlisko , údaj o štátnom občianstve. Ako žalovaného označte bývalého zamestnávateľa, je potrebné uviesť jeho obchodné meno, sídlo a IČO ( tieto údaje nájdete v prvom rade na pracovnej zmluve a ich správnosť a aktuálnosť si môžete overiť v živnostenskom registri alebo v obchodnom registri na zrsr.sk alebo orsk.sk). V žalobe opíšte pravdivo rozhodujúce skutočnosti, t.j. najmä kedy vznikol pracovný pomer, kedy sa skončil a vyčíslite dlžnú sumu . Môžete požadovať, aby Vám bývalý zamestnávateľ zaplatil aj úrok z omeškania. Výška úroku z omeškania je stanovená nariadením vlády č. 586/2008 Z. z. Výška úrokov z omeškania je o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu, a v súčasnosti je cca 9 % ročne.

 

Na záver v žalobe uveďte, čoho konkrétne sa domáhate, t.j. presne napíšte, ako by mal súd rozhodnúť, napr. : Žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi dlžnú sumu vo výške x ,to všetko s úrokom z omeškania vo výške x od dátumu x až do zaplatenia.Súčasne sa môžete domáhať, aby vám bývalý zamestnávateľ, t.j. žalovaný, zaplatil aj náhradu trov súdneho konania.

 

17.12.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy