Okresný alebo krajský súd, kam podať žalobu?

poradnaporadna

Pracoval som v štátnej správe ako štátny zamestnanec, bol som prepustený, skončenie štátnozamestnaneckého pomeru chcem v zákonnej lehote dvoch mesiacov dať preskúmať súdu. Ide o to, na ktorý súd mám dať žalobu. Na územne príslušný krajský súd alebo na okresný súd? V piatej časti občianského súdneho poriadku je uvedené, že na rozhodnutia a postupy orgánov štátnej správy a samosprávy je vecne príslušný krajský súd. A ak teda dám žalobu na Krajský súd, zase podľa paragrafu 250a Občianskeho súdneho poriadku musí byť žalobca zstúpený advokátom. Čo v situácii, keď nebudem mať zastúpenie z radov advokátov? A ešte platí aj to, že podľa paragrafu 250d krajský súd uznesením konanie zastaví, ak sa žalobca nie je zastúpený podľa § 250a. To znamená, že žaloba bude úplne zrušená? Zastúpenie advokátom neplatí vo veciach, v ktorých je daná vecná príslušnosť okresného súdu. Lebo vlastne žaloba o určenie neplatnosti skončenia štátnozamestaneckého pomeru je pracovno-právny spor a tie riešia okresné súdy. I keď medzi pracovným pomerom a štátnozamestnaneckým pomerom je obsahová príbuznosť sú to aj tak dva rozdielne pojmy. Aj to, že pracovno-právne spory sú oslobodené od poplatkov. A čo teraz aj so súdnym poplatkom? Nemám ho platiť, mám ho zaplatiť a v akej výške resp. mám si dať žiadosť o oslobodenie od súdneho poplatku?

Poradňa: Na konanie v prvom stupni sú zásadne príslušné okresné súdy.) Krajské súdy rozhodujú ako súdy prvého stupňa len v určitých veciach , ako napr. v sporoch o vzájomné vyporiadanie dávky poskytnutej neprávom alebo vo vyššej výmere, než patrila, medzi zamestnávateľom a príjemcom tejto dávky podľa právnych predpisov o sociálnom zabezpečení a v iných veciach, ktoré sú uvedené v § 9 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok ( OSP). Piata časti OSP upravuje tzv. správne súdnictvo, keď krajské súdy preskúmavajú zákonnosť rozhodnutí správnych orgánov.

 

Podľa zákona o štátnej službe, na štátnozamestnanecké vzťahy sa primerane použijú ustanovenia § 77 až 80 Zákonníka práce, ktoré upravujú nároky z neplatného skončenia pracovného pomeru, Podľa ustanovenia § 56 zákona o štátnej službe, ak sa štátny zamestnanec domnieva, že k skončeniu štátnozamestnaneckého pomeru na základe zákona nedošlo, môže sa obrátiť na súd najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa doručenia písomného potvrdenia o skončení štátnozamestnaneckého pomeru podľa zákona., t.j. vlastne s určovacou žalobou o určenie neplatnosti skončenia štátnozamestnaneckého pomeru.

 

Od súdneho poplatku je oslobodený navrhovateľ v konaní o určenie neplatnosti rozviazania pracovného pomeru, z. uvedeného vyplýva , že navrhovateľ súdny poplatkom neplatí, pričom uvedené oslobodenie vyplýva zo zákona.

 

24.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Sud Vypoved Zaloba Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy