Omeškanie zaplatenia mzdy a okamžité skončenie pracovného pomeru.

poradňaporadňa

Po dohode so zamestnávateľom (výpoveď dohodou), sme prešli do novej firmy s tým, že nová firma preberá všetky záväzky voči nám. Ak nám nový zamestnávateľ neplatí mzdy načas, mám nárok na odstupné po podaní výpovedi z dôvodu nevyplácania mzdy načas.

Poradňa: Ako sme už v poradní písali, výpoveď dohodu neexistuje. Okrem toho, ak zamestnancov jedného zamestnávateľa prevezme iný zamestnávateľ, táto situácia sa označuje ako prechod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov a nerieši sa ukončením pracovného pomeru, ale dohodou o prechode a práv a povinností z pracovnoprávneho vzťahu, v opačnom prípade nie je zrejmé, že naozaj došlo k prevzatiu povinností pôvodného zamestnávateľa novým zamestnávateľom

Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, vymedziť v ňom skutkovo jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

Vo vyššie uvedenom prípade sa jedná o spôsob skončenia pracovného pomeru, ktorá sa nazýva okamžité skončenie pracovného pomeru, nejedná sa o výpoveď zo strany zamestnanca a neexistuje v tomto prípade ani výpovedná doba. Aj v prípade, ak nie sú dané podmienky na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca, zamestnanec je oprávnený skončiť pracovný pomer výpoveďou. Zamestnanec je oprávnený dať výpoveď kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Výpoveď musí byť písomná a preukázateľne doručená zamestnávateľovi.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy