Prečo je sedenie v práci veľmi nebezpečné? Toto sú kruté fakty!

Pri sedavom zamestnaní si robte prestávky. Vystrite váš chrbát alebo sa počas telefonátu prejdite.Pri sedavom zamestnaní si robte prestávky. Vystrite váš chrbát alebo sa počas telefonátu prejdite. Zdroj: thinkstock.com

Vrcholovým športom sa dostanete k trvalej invalidite, ale sedavým zamestnaním si privodíte zdravotné problémy. Nič však nie je stratené a vy môžete za vaše zdravie bojovať. Dokonca aj v práci!

Osemhodinové sedenie v práci nie je pre telo prirodzené. Už po dvadsiatich minútach sedenia sa spomaľuje cirkulácia krvi v tele. Necirkulovaná krv v nohách vyráža smerom do chrbtice a spôsobuje obrovský tlak. Ak sa aj na chvíľu snažíte držať telo vzpriamene, vedie to k napätiu vo veľkých svaloch a kĺboch. Keď si predstavíte, čo sa deje s vašim telom počas sedenia, je to hotová katastrofa. Ak je vašim denno-denným chlebíčkom administratívna práca a väčšinu svojho pracovného dňa presedíte, nezabudnite na zásady, ktoré vás udržia pri živote.

„Správne je po hodinovom sedení rozprúdiť krv a meniť polohu zo sedu do stoja či do chôdze. Neuškodí ani drobný strečing,“ radí  Lucia Hoľková, fyzioterapeutka z medicínskeho centra Sempersa. 

Pri každodennom sedení v práci vám hrozí zaseknutie nervov. Dochádza k nemu vtedy, ak príliš veľký tlak pôsobí na nervy okolitých tkanív, ako sú kosti, chrupavky, svaly alebo šľachy. Tento tlak naruší nerv a jeho funkciu a vy potom pocítite príznaky, ku ktorým patrí bolesť, brnenie, necitlivosť alebo slabosť. Pri dlhodobom sedení trpí najviac chrbtica. Bolesti najčastejšie zasahujú krížovú oblasť, šiju a záhlavie. Výnimkou nie je ani hrudná chrbtica.

„Tieto ťažkosti začínajú nenápadnými stuhnutiami a drobnými bolesťami. Pri neriešení však môžu vzniknúť bolestivé syndrómy, pri ktorých má človek problém s pohyblivosťou, inerváciou, silou či koordináciou pohybu,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Hoľková.

Pri dlhodobom sedení je chrbtica pod obrovským tlakom. Nesprávnym postojom dochádza v tele k fyzickému stresu. Jednoducho, keď sedíte, narúšate prirodzené zakrivenie chrbtice a vaše chrbtové svaly musia urobiť niečo, aby udržali váš chrbát vo forme.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstock.com
 
Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstock.com


 Ako správne sedieť?

Ak sedíte, mali by ste si sledovať tri najdôležitejšie krivky na vašom tele. Krk je jemne vysunutý vpredu, krivky hornej časti chrbtice vystupujú dozadu a spodná časť chrbta je zatočená dovnútra. Lakte sú položené po stranách tela a ramená mierne uvoľnené.

Počas pracovnej činnosti by ste mali sedieť rovno a celou časťou chrbtice sa opierať o operadlo stoličky. Tá by mala byť zasunutá v blízkosti stola, tak aby ste mali oporu v spodnej časti chrbta. Aby ste docielili správne zakrivenie chrbtice, môžete si do spodnej časti zrolovať malý vankúš alebo váš sveter. Vyskúšať môžete aj malý strečing na mieste – krútiť hlavou zo strany na stranu alebo bradou smerom dole a hore. Stačí na to iba 60 sekúnd. Odborníci odporúčajú aj cvičenie jogy raz do týždňa.

„Odporúča sa piť aj veľa tekutín. Tekutiny totiž zabezpečujú výživu platničiek (medzistavcových chrupaviek) a tým sa zlepšuje pohyblivosť a odolnosť chrbtice počas záťaže,“ povedala Hoľková z medicínskeho centra Sempersa.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstock.com


8 zásad, vďaka ktorým nebudete mať zdravotné problémy:

  1. Raz za hodinu sa postavte zo svojho pracovného miesta.
  2. Pite veľa tekutín počas práce.
  3. Denne si poseďte 20 minút na fitlopte. Človek by na nej nemal sedieť dlhšie lebo tým si zase môže rozhádzať systém stability, ktorý je už nalomený dlhodobým sedením na stoličke.  
  4. Nacvičte si správny sed na stoličke. Stláčajte počas sedu brušné svalstvo a zadok. Udržíte sa tak v pevnejšej pozícii a to isté platí aj pre fitloptu.
  5. Nastavte si správnu výšku stoličky, operadla a monitora počítača.
  6. Počas sedenia na stoličke položte na chvíľu dlane do spodnej časti chrbtice.
  7. Počas telefonovania sa postavte a prechádzajte sa po chodbe.
  8. Ak sedíte, uistite sa, či máte správne držanie tela. Chodidlá oprite o podlahu, hlavu nasmerujte rovno a nezabudnite na spodnú klenbu chrbtice.
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Zdravie Zásady Chrbtica Problémy Zdravotné Sedenie Šija Sempersa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Mashable.com; Sempersa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy