Ak nevládzete pracovať na pôvodnom mieste, nedávajte hneď výpoveď

Nárok na podporu v nezamestnanosti vznikne, ak zamestnankyňa v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bola poistená v nezamestnanosti.Nárok na podporu v nezamestnanosti vznikne, ak zamestnankyňa v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bola poistená v nezamestnanosti. Zdroj: photl.com

Mám 51 rokov, robím vo fabrike a mám boľavé ruky a nohy. Zistila som, že nebudem zvládať plniť takú normu, akú vyžaduje zamestnávateľ. Povedala som to aj vedúcemu, len neviem, ako to vyrieši. Ak by som odišla, mám nárok po dvoch odpracovaných rokoch prihlásiť sa na úrad prace?

Poradňa: Ak zamestnanec nemôže pracovať na svojom pracovnom mieste zo zdravotných dôvodov, nemusí hneď dávať výpoveď. V zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu:

a)  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo

b) ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Z lekárskeho posudku (nestačí nález, správa ani doporučenie) musí vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu; takýto posudok vydáva lekár, špecializovaný lekár alebo zdravotnícke zariadenie. Ak má zamestnanec takýto lekársky posudok, musí zamestnávateľovi tento posudok predložiť a požiadať o preradenie na inú prácu. 

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú práci,  môže dať zamestnancovi výpoveď alebo sa môže so zamestnancom dohodnúť na skončení dohodou, zamestnanec má však v takýchto prípadoch nárok na odstupné. Opätovne upozorňujeme, že sa musí jednať o výpoveď danú zamestnávateľom. Výška odstupného závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru (dohoda alebo výpoveď)  a jeho výška je uvedená v ustanovení § 76 Zákonníka práce.

Zákon  upravuje aj možnosť, ak zamestnávateľ zamestnanca nepreradí na prácu, ktorá  zodpovedá zdravotnému stavu zamestnanca a ani mu nedá výpoveď. V takomto prípade zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu. V takýchto prípadoch má zamestnanec nárok na  náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Nárok na podporu v nezamestnanosti vznikne, ak zamestnankyňa v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bola poistená v nezamestnanosti (pracovala na základe pracovnej zmluvy a od 1.1.2013 aj na základe niektorej z dohôd o právach vykonávaných mimo pracovného pomeru)  najmenej dva roky, t. j. 730 dní.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Pracovný Zdravie Výkon Choroba Problémy Zdravotné Výpoveď
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy