Už vám odpovedali na zaslaný životopis?

trenkwaldertrenkwalder

Z hľadania práce sa často vykľuje náročná úloha. Potvrdzujú to skúsenosti mnohých ľudí s aktívnym hľadaním pracovného uplatnenia. Dlhotrvajúce, až nekonečné výberové procesy bez akéhokoľvek vyjadrenia o dôvodoch zamietnutia. Veľakrát chýba oznámenie o samotnom zamietnutí. Áno, aj toto je realita dnešných dní. Príčin tohto stavu je viac –ako je však možné proti nim bojovať? Dá sa im prísť na koreň a pomocou nich byť úspešným vo výberovom procese?

Skupina ľudí aktívne si hľadajúcich prácu pozostáva z veľkého percenta nezamestnaných i takých, ktorí chcú z aktuálneho zamestnania odísť a nájsť si iné. Dnes je vytvorený veľký počet pracovných príležitostí či už formou trvalého pracovného pomeru alebo ďalších variant. Dopyt s ponukou sa však nerovnajú a teda prirodzene v rámci pomyselného okamihu v čase nie je možné zamestnať všetkých. Zostáva len pevne veriť, že príde čas, kedy to možné bude.

 

Začíname si hľadať prácu

Už vám odpovedali na Galéria fotiek (5)

Poďme sa však pozrieť na spomínaný výberový proces. Asi najštandardnejší postup začína prehliadaním pracovných ponúk online alebo v printových médiách (ešte predtým je dobre mať jasno, o akú prácu máme záujem – historicky však situácia núti mnohých pracovať bez ohľadu na to, o akú prácu sa jedná).

 

Následne po objavení zaujímavej ponuky prichádza rozhodnutie zareagovať – väčšinou priamo zaslaním životopisu či vyplnením online formulára na stránke konkrétnej spoločnosti, ak sa jedná o väčšie firmy alebo personálne agentúry. Ešte pred samotným zaslaním životopisu sa niektorí uchádzači snažia telefonicky zistiť viac podrobností o ponúkanej práci. Často však končia s prázdnymi rukami a odporučením práve na zaslanie životopisu.

 

Poslali sme životopis, čo teraz?

Už vám odpovedali na Galéria fotiek (5)

Potom prichádza čakanie na reakciu na zaslané osobné informácie. Najmenej profesionálna a veľmi častá je absencia akejkoľvek odpovede. V takýchto prípadoch, ak prejdú viac ako 3 týždne, už nemá význam očakávať odpoveď - česť výnimkám.

 

Isté percento uchádzačov si v mailboxe nájde text typu: „Dobrý deň (prípadne aj oslovenie menom), ďakujeme za prejavenie Vášho záujmu o nami ponúkanú pracovnú pozíciu. Váš životopis dôkladne preštudujeme. V prípade splnenia požiadaviek na pozíciu, na ktorú ste reagovali, Vás budeme kontaktovať. S pozdravom, ... „ Väčšinou sa takýto e-mail stretne s pozitívnou reakciou uchádzača, ktorý očakáva ďalšiu komunikáciu zo strany oslovenej spoločnosti. Kto si však prešiel väčším počtom výberových konaní, drží sa viac pri zemi a počíta len s nízkou pravdepodobnosťou, že ho daná spoločnosť bude kontaktovať.

 

Uvedený typ e-mailov je všeobecnou odpoveďou kandidátom, ktorí nespĺňajú požiadavky na danú pracovnú pozíciu. No isté percento spoločností takto reaguje všetkým kandidátom, aby tí, ktorých budú ďalej kontaktovať, mali informáciu, že sa NIEČO v rámci výberu deje.

 

Všetkým uchádzačom o prácu a zasielateľom životopisov zásadne CHÝBA, ak nedostanú žiadnu odpoveď. V konečnom dôsledku je to vizitka spoločnosti (a konkrétneho zamestnanca), ktorej bolo CV zaslané. Pojem profesionalita si zjavne nie všetci vysvetľujeme rovnako. Príčiny „nekomunikovania“ sa rôznia – množstvo práce, zle nastavený proces výberu, ľahostajnosť či nezáujem konkrétneho človeka atď.

 

Ako je možné zvýšiť svoje šance?

Už vám odpovedali na Galéria fotiek (5)

Ak reagujete na pozíciu, ktorá si vyžaduje diplom a skúsenosti z jadrovej fyziky, s vašou účtovníckou minulosťou zjavne nie ste vhodným kandidátom. Triafať naslepo sa vypláca len v malom percente prípadov. Skúsiť to však môžete, ak percentom vyšším ako 50 zodpovedáte hľadanému profilu. Veľa výberových konaní charakterizuje postupné zľavovanie z požiadaviek po márnej snahe nájsť ich 100% naplnenie. A vtedy v hľadáčiku môže byť miesto pre vás.

 

Na životopise záleží!

A ešte jedna podstatná vec - životopis. Je mnoho foriem, akými si ho ľudia píšu a nájdu sa medzi nimi zaujímavé „kúsky“. Bohužiaľ, mnohí uchádzači podcenia prácu na vlastnom životopise, hoci upozornení o jeho dôležitosti aj návodov ako životopis napísať, je v súčasnosti už veľa. A práve kvôli nedostatočnej informovanosti vznikajú nie práve najreprezentatívnejšie životopisy. Práve tie však môžu znamenať veľké stop vo výberovom procese. Ak je CV neprehľadné alebo s chýbajúcimi údajmi, nie je to vaša optimálna vizitka, ktorá vám má otvoriť dvere do výberového procesu. Kým začnete písať, posurfujte troška po webe – odkazov na stránky, ktoré vám poradia ako na to a dokonca poskytujú aj ukážkové „Cvčka“, je veľa.

 

Čo som na pohovore nezvládol?

Už vám odpovedali na Galéria fotiek (5)

Zaujímavý je aj ďalší zo spôsobov „nekomunikovania“ – už po zrealizovanom pohovore. Personalista, konzultant či recruiter vám povie, že sa vám ozve so spätnou väzbou do istého časového limitu – týždňa či dvoch. A potom akoby sa po ňom zem zľahla. Žiadny telefonát, e-mail, NIČ. Chvíľu neviete, či ste ešte v hre alebo nie a po uplynutí dlhšieho časového intervalu hútate, kde bol háčik. Márne. Nuž, v tomto si pomôžete jednoducho – netrápte sa tým a verte, že nebudúce to bude lepšie. Alebo môžete skúsiť aktivizovať svoje sily a dopytovať sa po odpovedi – nie všade vás odbijú, práve naopak.

 

Vyberajme si profesionálov

S hľadaním práce to dnes nie je ľahké aj odhliadnuc od vyššie popísaného. Sama poznám zo svojho okolia mnoho ľudí, ktorí sa intenzívne a nie krátku dobu snažia získať prácu. Starší, mladší, ženy, muži. Každý k tejto životnej situácii pristupuje inak, svojsky. Optimisticky aj pesimisticky. A pritom tomu, aby mal človek minimálne dobrý pocit z výberového konania a mohol sa poučiť do budúcna , stačí málo. A optimizmu to naopak pridá dosť.

 

Aké sú vaše skúsenosti s „chýbajúcou odpoveďou“?

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Trenkwalder Zivotopis Cv
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy