Láska na pracovisku – áno či nie?

trenkwaldertrenkwalder

Tým, že v práci trávi väčšina z nás 40 a v mnohých prípadoch oveľa viac hodín týždenne, nie je prekvapujúce, že sa na pracoviskách vytvárajú zaľúbené páriky alebo milenecké dvojice. Mnoho ľudí je príliš časovo zaneprázdnených aby hľadali romantiku štandardnými metódami a stavajú sa voči nim skepticky. V baroch či kaviarňach hľadajú zábavu a nie lásku svojho života. Výsledkom je, že začínajú randiť s niekým so svojho pracovného okolia. Veľa takýchto románikov skončí tak rýchlo ako začne a niekedy sú príbuzným javom aj pracovné komplikácie pre jednu alebo obe strany. Preto je namieste otázka: Existuje návod, ktorý pomôže takýmto vzťahom pretrvať?

Dá sa ubrániť láske na pracovisku?

Láska na pracovisku – Galéria fotiek (5)
Pracovné romance majú v porovnaní s dobami minulými lepšiu „živnú pôdu“ a sú viac okolím akceptované. K našej modernej kultúre patrí aj väčšia intenzita vzájomnej spolupráce mužov a žien, väčšie premiešanie kolektívov. Čím viac pracovného času spolu ľudia trávia, tým sa viac vzájomne spoznávajú a od vzájomných sympatií nadobudnutých pracovným časom tráveným spoločne je už len krôčik k niečomu viac. Ako sa ale dá udržať profesionalita, keď je prítomná silná vášeň či zaľúbenie? Muži aj ženy chcú byť vnímaní seriózne, no láska vo vzduchu sa často spája s určitou mierou rozptýlenia či rozrušenia.

 

Diskrétnosť – náš cieľ

Láska na pracovisku – Galéria fotiek (5)
Napriek tomu, že cieľom „zaľúbencov“ je udržanie diskrétnosti, „neprezradenie tajomstva“ je skôr výnimkou. Vzájomné sympatie a s nimi spojené aktivity (pohľady, spoločné kávičky, obedy či služobné cesty) zostávajú nepovšimnuté len krátko. V každom prípade sa vo firme nájde človek, ktorý dvojicu odhalí. A preto v zmysle zachovania profesionality má význam odpustiť si veľavravné pohľady, bozky v kuchynke či využívanie priestoru pod stolom počas porady. A taktiež je osožné mať na vedomí, že ani korporátny email či iné formy komunikácie nie sú privátne. Vyvarovaním sa vyššie spomenutých aktivít zostávame viac koncentrovaní na prácu. Ak do niečoho podobného vhupnete, dbajte na to, aby ste dodržiavali deadliny a robili si prácu tak zodpovedne ako predtým. Na druhej strane, určite potešíte všetkých okolo, ak svoju dobrú náladu budete prenášať medzi ostatných kolegov a podriadených či nadriadených.

 

Ako pracovať na udržaní vzťahu a predchádzať vzájomnej otrávenosti?

Láska na pracovisku – Galéria fotiek (5)
Tým, že spolu dvojica trávi „takmer celý deň“ sa naskytajú zaujímavé výzvy ako vzťah rozvíjať. Napriek tomu, že je príjemné mať pri sebe človeka, ktorý je plne zainteresovaný do vašej práce a dokáže empaticky zdieľať vaše pracovné problémy a stresy, predsa len byť s niekým nonstop sa môže stať iritujúcim alebo nudným. K tomu, aby ste sa nemuseli sami seba spytovať: „Ako mi môže chýbať keď sme stále spolu,“ stačí málo: dajte si vzájomne dostatok priestoru na vlastné aktivity a trávte niektoré večery separátne. Rozvíjajte si nielen spoločné, ale aj individuálne koníčky. Pri aktivitách typu nakupovanie uprednostnite priateľov alebo rodinu. Dajte pozor, aby ste medzi svojimi priateľmi nemali len samých kolegov z práce. Okrem spoločných dovoleniek vo dvojici sa snažte absolvovať aj krátke, niekoľkodňové výlety s viacerými známymi.

 

Aké sú riziká?

Riziká vzťahu na pracovisku číhajú na každom kroku. V prvej fáze – bezprostredne po „odhalení“ sa stretnete s úškľabkami, úsmevmi či šepkaním, ktoré vo vás nemusia vyvolávať práve príjemné pocity. Zo strany spoločnosti sa prirodzene objavujú otázky plytvania pracovným časom či zneužívania pracovných prostriedkov. Objavujú sa zároveň pochybnosti o tom, či osoby vo vzťahu sa na prácu koncentrujú alebo sa iba tak snažia tváriť. Ešte výraznejšie sprievodné javy sa objavujú ak je dvojica vo vzťahu nadriadený a podriadený. Okolie sa prirodzene obáva uprednostňovania a zvýhodňovania

Láska na pracovisku – Galéria fotiek (5)
partnera, čo veľmi priateľskú atmosféru nepodporuje. V takomto prípade je lepšie, ak jeden z dvojice prejde na inú pozíciu. Cesta na dlhé trate Nie každá romanca na pracovisku skončí nešťastne. Mnoho z nich sa zmení v dlhotrvajúci vzťah až manželstvo, ktoré fungujú lepšie práve vďaka vzájomnému poznaniu pracovného prostredia a prežívania. Takže ak sa v takomto romanticko-pracovnom príbehu ocitnete, pamätajte, že pomocou profesionality a prispôsobenia voľnočasových aktivít to spolu môžete dotiahnuť veľmi ďaleko :-)

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Poradna Laska Trenkwalder Kariera2011 Vztahy
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy