Ako sa pripraviť na otázky, ktoré nás na pohovore strašia?

TrenkwalderTrenkwalder

Sedíte na stoličke v miestnosti určenej na pracovný pohovor. Čakáte na recruitera / personalistu, nervózne odsrkávate z vody či kávy a rozmýšľate nad tým čo sa vás asi bude pýtať a ako by ste mali odpovedať. Predvídanie potenciálnych otázok ktoré vám budú kladené a dôkladnejšia príprava na ich zodpovedanie môžu byť v tomto okamihu veľmi nápomocné.

Kým ste sa ocitli v tejto situácii, absolvovali ste fázu rozposielania životopisov, čakaní na spätnú reakciu, telefonické screeningy - až konečne prišlo pozvanie na osobné stretnutie. Vašu príležitosť zmeniť svoj život. A vy prirodzene chcete zapôsobiť čo najlepšie a dostať sa ďalej.

 

Predpokladajme, že ste prišli načas, ste primerane oblečení, máte primeranú kvalifikáciu a skúsenosti vo vzťahu k pozícii, o ktorú sa uchádzate a zároveň máte o ňu aj úprimný záujem (Kapitola o pracovnom pohovore z hľadiska etikety je osobitnou témou, a preto si ju určite preštudujte predtým ako sa začnete angažovať v akomkoľvek výberovom konaní).

V prvom momente stretnutia si podáte ruky (taktiež osobitná kapitola o neverbálnej komunikácii či etikete), čím recruiterovi dávate jeden z prvých signálov, s kým má tu česť. Preto si na stisku dajte záležať, kľudne si ho aj cvičte doma alebo s priateľmi.

 

V úvode pracovného pohovoru na vás čakajú otázky na ľahšie naštartovanie oboch strán – tzv. icebreakery – môžu sa týkať počasia, vašej cesty, doterajšieho priebehu dňa a pod. Pri ich zodpovedaní je dôležité javiť sa v neutrálnej alebo dobrej nálade.

 

Ktoré otázky sú ale pri uchádzaní sa o prácu najväčšou hrozbou?

 

Prvou z nich je otázka „Povedzte mi niečo o sebe (niečo nad rámec životopisu)“.

Ako sa pripraviť na Galéria fotiek (4)

Nepýta sa ju každý recruiter, avšak je pomerne zaužívaná. Jej položenie patrí tiež medzi štartéry komunikácie. Recruiter má takto možnosť sa hneď dozvedieť o uchádzačovi informácie, podľa ktorých môže usmerniť celý pohovor. Preto by sa na túto otázku malo odpovedať stručne a jednoznačne – tým nedáte druhej strane možnosť sa vŕtať v nedopovedaných alebo príliš rozvinutých vetách, ktorých koniec ani vy poriadne nemáte premyslený. Okrem toho sa pri zodpovedaní tejto otázky vyvarujte aj prerozprávaniu vášho životopisu – snažte sa skôr pútavo zhrnúť dôležité fakty.

 

Jednou z najviac „pretriasaných“ je otázka „Aké sú vaše slabé stránky (silné a slabé stránky)?“

Táto otázku môže mať ešte napríklad formu: „Vymenujte mi 3 vaše silné a 3 slabé stránky.“ Za prvé – uvedená otázka by mala byť kladená iným spôsobom, avšak to je odkaz na profesionalitu a odbornosť konkrétneho recruitera. Čo sa ale vlastne personalisti chcú dozvedieť? Predovšetkým sú zvedaví na vaše sebavedomie a sebadôveru (a to na čo ste hrdí), sebahodnotenie a schopnosť triezveho reálneho pohľadu na seba, zároveň aj vašu ochotu a snahu pracovať na sebe.

Každého personalistu zaujíma, či sa snažíte svoju slabosť eliminovať resp viete z nej spraviť silnú stránku. Poukazuje na to aj jednoduchý a častý prípad z praxe – strach z rozprávania / prednášania pred (akýmkoľvek) publikom. Pravidelným tréningom (aj v súkromí) sa tento nedostatok dá eliminovať až do podoby, keď sa z neho stane výnimočná zručnosť. A to, že poukážete na svoje zlepšenie, je vašim predajným argumentom.

Ďalším príkladom je napríklad perfekcionizmus – možno vám komplikuje život v súkromí, ale ak sa uchádzate o pozíciu na controllingu, stáva sa pre vás želanou vlastnosťou. Len ju musíte predať na pohovore.

 

 

 

Ďalšou otázkou, ktorá vzbudzuje rešpekt je: „Čo viete o našej spoločnosti?“

 

Ako sa pripraviť na Galéria fotiek (4)

V tomto prípade je opäť na vás, v akom svetle sa odprezentujete. A opäť nezanedbateľná časť vášho úspechu spočíva v príprave. Naštudujte si o spoločnosti, jej cieľoch, štruktúre, vedení čo možno najviac informácií – ak preukážete podrobnú informovanosť, v očiach recruitera stúpate a zároveň to svedčí o vašej motivácii v danej spoločnosti pracovať.

 

 

 

„Prečo by sme vás mali prijať / prečo ste vy tým správnym človekom pre nás?“

Pri odpovedaní na túto otázku je potrebná kombinácia dostatku relevantných informácií o pozícii a spoločnosti a ich prepojenia na vaše skúsenosti a zručnosti. Aj sa hľadá človek, ktorý má byť kreatívny, tak pri odpovedi na túto otázku naznačte svoju kreativitu a uveďte aj príklad, prípadne predstavu, v akom smere by ste ju na pracovnej pozícii zúžitkovali. Ideálnym kandidátom je ten, ktorý najviac napĺňa kompetenčný model zamestnávateľa. Takouto cestou ľahšie a rýchlejšie zistí, že by ste ideálnym mohli byť práve vy.

 

Neistotu a nervozitu vzbudzujúca je aj otázka financií. Tejto sa nevyhnete na žiadnom pracovnom pohovore. Ako na ňu?

1. V prvom rade by ste mali mať prehľad o priemerných zárobkoch na pozícii o ktorú sa uchádzate – k týmto informáciám sa dnes dostanete relatívne rýchlo a ľahko – na webe.

2. Buďte si vedomí svojej vlastnej ceny, hodnoty. Vychádzajte z toho, čo máte. Ak sa jedná o pozíciu kariérne vyššiu, je prirodzené očakávať aj navýšenie mzdy. Nie však prestrelené.

3. Vždy si nechajte pri komunikácii o platových predstavách drobnú rezervu – stáva sa, že predstavy uchádzačov nie sú vždy naplnené. Hovorte o svojom minime aj optime ak k tomu dôjde reč.

4. Hovorte o plate, až keď máte jasnú predstavu o pozícii. Ak príde „platová otázka“ skôr, poproste recruitera o strpenie a dopytujte sa ďalej po doplňujúcich informáciách.

5. Nikdy pri odpovedi na túto otázku nepoužite slovíčko „neviem“.

 

Ako sa pripraviť na Galéria fotiek (4)

Okrem vyššie spomenutých existujú ďalšie otázky ktorých sa obávame.

 

(Prečo ste zmenili / chcete zmeniť zamestnanie; Čo vás zaujalo na tejto pracovnej pozícii; Čo sa vám páčilo najviac / najmenej na predošlej pozícii / v predošlej spoločnosti atď).

Spoločným menovateľom ich úspešného zodpovedania je jednoznačne príprava – cez štandardy vystupovania a obliekania na pohovore až po dôkladné zamyslenie sa nad možnými otázkami a odpoveďami na ne. Pričom by sa nemalo jednať o zamyslenie práve v situácii keď už čakáme na personalistu, ale o zamyslenie s dostatočným časovým predstihom. Čo ešte pomáha, je spísanie si približných odpovedí. Tak si ich viac zvnútorníte. Keď sa teda nabudúce budete zapájať do výberového procesu, pomôžte si prípravou. Bude pre vás určite nápomocná a všetky vyššie spomenuté otázky stratia prívlastok hrozivé.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy