Ako posilniť tímovú prácu?

trenkwaldertrenkwalder

Úspešné spoločnosti dnešných dní si uvedomujú, že dosahovanie strategických cieľov je nielen úlohou manažmentu, ale predovšetkým zamestnancov, konkrétnejšie jednotlivých pracovných tímov. Tímy, ktoré sú silné, súdržné a fungujúce sú zároveň aj produktívne a flexibilné, predovšetkým však konkurencieschopné. Tým pádom prinášajú lepšie výsledky, dosahujú lepšiu kvalitu práce a v konečnom dôsledku aj spokojnosť zákazníka (interného či externého). Čo je však potrebné spraviť pre to, aby takto fungoval aj váš tím?

Cesty vedúce k tomuto cieľu sú rôzne, mali by však byť iniciované samotným manažérom, teamleaderom, či iným kompetentným zamestnancom na vedúcej pozícii . Členovia tímov by mali spolu efektívne komunikovať, byť do svojej práce plne zainteresovaní, podporovať svoju kreativitu. Tým sa stávajú odolnejšími aj voči zmenám a stresovým situáciám. A zároveň sa v tíme udržiava tzv. „tímový duch.“

 

Zmyslom teambuildingu je naučiť jeho participantov uvedomiť si dôležitosť tímovej dynamiky a snažiť sa ju rozvíjať. Dôležité zároveň je, aby sa účastníci postupne učili, ako získať maximálny synergický efekt a veriť v silu tímovej práce. V rámci teambuildingu by účastníci mali odchádzať s novonadobudnutými zručnosťami, ktoré im pomôžu kedykoľvek a kdekoľvek pri posilňovaní tímovej spolupráce. Výsledkom by malo byť niečo viac ako len tím – a to fungujúci, viac uvedomelý a zanietený tím.

 

Čo robiť preto, aby boli tieto aktivity osožné?

Ako sa už spomína vyššie, dôležitým iniciátorom teambuildingu (ak hovoríme o teambuildingu na úrovni oddelení, pracovných skupín a nie celofiremnej úrovni) má byť „vodca tímu“. V princípe by sa mal snažiť o to, aby našiel optimálny spôsob ako to urobiť, a preto by mal dôsledne pristupovať k voľbe miesta a formy. Miest je u nás aj v blízkom zahraničí mnoho, ako aj rôznych konzultantov či poradenských spoločností, ktoré tieto aktivity realizujú. Kvalita ubytovacích zariadení sa dá overiť pomerne rýchlo a spoľahlivo.

 

Čo sa týka kvality poradenských spoločností, je ideálne postupovať cez priame referencie a nespoliehať sa len na dobre vyzerajúcu ponuku a silnú argumentačnú zručnosť osoby, ktorá túto službu predáva. Táto oblasť je veľmi citlivá na kvalitu a tak ako pri tréningoch sa už mnoho spoločností sklamalo a v horších prípadoch došlo aj k narušeniu samotných tímov, ktoré sa teambuildingov zúčastnili. A to práve nekvalitne odvedenou prácou lektorov. Preto sa pri výbere treba zamerať nielen na predajné argumenty, ale chcieť viac, pýtať si pridanú hodnotu a program ušitý na mieru. V takejto forme sa nejedná o teambuilding, počas ktorého sa neustále zabávate, ale o prepojenie aktivít a cvičení, ktoré vás naučia pracovať v tíme a uvedomiť si jeho pridanú hodnotu a zároveň zážitkových aktivít, ktoré sú menej náročné na vaše uvažovanie, avšak formou zábavy tím stmeľujú. Rozhodne je potrebné takýto teambuilding nevnímať ako vychádzku či uvoľnenie pri poháriku, aj keď to žiaľ dnes veľa ľudí avšak aj zamestnávateľov takto vníma.

 

Ďalšou alternatívou sú ale práve spoločné chvíle, ktoré členovia jedného tímu trávia pri večeri, bowlingu a ďalších podobných aktivitách. Tieto sa dejú v uvoľnenej atmosfére, pričom ich výsledkom je opäť utuženie a prehĺbenie vzťahov. V tomto prípade by tiež malo ísť o riadenú aktivitu – manažér by mal udávať správny smer.

 

Časté sú aj teambuildingy, ktoré sú viacdňové a zamerané skôr na posilňovanie vzťahov športovými alebo napríklad aj dobročinnými akciami. Opäť treba zdôrazniť, že aj počas takýchto činností sa viac spoznávame a učíme sa efektívnejšie spolupracovať.

 

Je zrejmé, že produktívne a pozitívne pracovné prostredie vyžaruje atmosféru dôvery a plnej zainteresovanosti do práce. Takáto atmosféra nevzniká automaticky v každej spoločnosti, avšak každá spoločnosť má prostriedky na jej vytvorenie. Nemusí to byť veľký finančný balík, niekedy ozaj stačí vyjsť zopárkrát do roka na večerné posedenie.

Ak máte šéfa, ktorý sa o takéto podujatia snaží, berte si z nich čo najviac. Pokiaľ sa tak vo vašej firme nedeje, čo tak sa skúsiť spýtať?

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy