Dovolenkový manuál v skratke

trenkwaldertrenkwalder

Slovo dovolenka evokuje rôzne pocity. Sú medzi nimi príjemné, pri ktorých sa tešíme na ďalšiu a spomíname na poslednú. A sú zároveň aj menej príjemné, ktoré sú spojené skôr s pracovným vyťažením alebo aj nedostatkom prostriedkov na financovanie vysnívanej formy oddychu. Nárok na ňu ale majú všetci, a preto bez ohľadu na to čo si môžeme dovoliť, jednoducho si to dovoľme. Nezáleží na tom, kde ju budeme tráviť, želaný relax docielime predovšetkým tým, že sa budeme zameriavať na dovolenkové a nie žiadne iné aktivity.

Čo robiť pred?

Ešte predtým, než dovolenka začne, je fajn dať si do poriadku pracovné povinnosti. Ak je vaša dovolenka naplánovaná dostatočne vopred, snažte sa pri práci o dobrý time manažment, aby ste v deň D odchádzali s čistým štítom. V opačnom prípade hrozí, že vás myšlienky na prácu budú sprevádzať (a prípadne aj znervózňovať) alebo že po návrate to budete mať ťažšie s plynulým nábehom. To platí aj o odovzdaní agendy respektíve kľúčových informácií kolegom.

 

Dovolenkový manuál v skratke Galéria fotiek (3)

Sprievodným (ne)žiaducim účinkom dnešnej doby je práca aj za hranicami „miesta výkonu práce.“ Ľudia počas dovolenky pochopiteľne fyzicky nie sú prítomní, avšak v hlavách mnohých sa na popredné miesta tlačia pracovné myšlienky . A uľahčujú im to služobné telefóny, pomocou ktorých si udržiavajú vyslovene „just in time“ prehľad o tom, čo sa deje. Je to síce pekné, mať zamestnanca na špagátiku, no čo tak sa odstrihnúť? Takouto formou sa nikdy nestanete „plnohodnotným“ členom dovolenkovej posádky a zároveň vaša hlava „nevypne.“ A práve jej by to veľmi prospelo, bez ohľadu na to či sa venujete práci v kancelárii alebo nie. V tomto prípade sú zvýhodnení tí, ktorí obišli bez firemného benefitu disponovať kdekoľvek telefónom „na ktorom máte maily.“

 

Čiže po tom, keď budete mať urobené to čo treba a služobný telefón dočasne vyradíte z používania, sa vám významne zvyšuje pravdepodobnosť prežitia plnohodnotného oddychu.

 

Ako docieliť maximálny oddych?

Dovolenkový manuál v skratke Galéria fotiek (3)

Charakter aktivít aj forma dovolenky závisí aj od detí, ich počtu a veku. Či už s nimi alebo bez nich, je dobré zostať pri spôsobe ako fungujete normálne. Ak nepatríte medzi pedantných plánovačov, radšej sa len predbežne dohodnite na tom, čo mienite robiť. Sami sa nebudete cítiť oddýchnuto, ak budete mať každý krok vopred v harmonograme. Ak trávite dovolenku s človekom, ktorý je pravým opakom vás, mali by ste zostať pri kompromisoch. Dôležité je myslieť na pozitíva – že nemáte žiadne povinnosti – iba sa najesť , opaľovať, zájsť na výlet. Alebo pochodiť mesto – ak ste v metropole. Prípadne pokosiť trávu ak dovolenkujete doma. Venujte sa aktivitám, ktoré ste počas zvyšku roka nestihli – prečítajte knihu, uvažujte nad svojimi životnými plánmi. Dovolenka je prostriedok ako načerpať nové sily do rezervoáru energie a je prospešná pre každého jednotlivca. Môžete sa subjektívne cítiť akokoľvek fantasticky a tvrdiť že dovolenka je pre vás stratou času. Je to taktiež signifikantný znak dneška – pocity nenahraditeľnosti a obava, či firma bez nás bude fungovať. Zároveň tlaky zo strany zamestnávateľov, ktorí sa tvária ako keby vypustili zo slovníka termín únava. V takýchto prípadoch to aspoň vyskúšajte. Vaše telo vám to možno nepovie nahlas, avšak bude vám vďačné. Určite viac ako pri kolapse z prepracovania.

 

Ako pred nástupom do práce?

Osvedčenou pomocou pre hladší nástup do práce je vrátiť sa z dovolenky o viac ako jeden deň skôr. Pokiaľ budete mať vytvorený tento časopriestor, vaša adaptácia späť bude prebiehať ľahšie. Jednak fyzická (napr. z hľadiska biorytmu) a aj psychická – vaša myseľ sa môže pripravovať na pracovnú agendu. A taktiež to prospeje domácnosti – stihnete sa vybaliť, poprať a poupratovať. To platí univerzálne nech ste na dovolenke kdekoľvek. A po uplynutí niekoľkých týždňov si môžete priniesť do práce dovolenkový suvenír alebo fotku. Je to len drobnosť, ale dokáže veľmi spríjemniť vaše pracovné dni.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

  Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Dovolenka Trenkwalder
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy