Máte pocit, že nič nestíhate a vyhoríte? Vyskúšajte túto 4-hodinovú šokovú taktiku

Vyhorenie nie je v súčasnosti ničím výnimočným a pozná ho veľa ľudí. Keď toho máme v práci veľa, máme tendenciu všetko ostatné odložiť bokom a sústrediť sa len na svoje povinnosti. To je ale to najhoršie, čo môžete urobiť. Britský spisovateľ a novinár Oliver Burkeman opísal netradičnú taktiku, vďaka ktorej dokáže opäť získať motiváciu pracovať.

V čom spočíva 4-hodinová taktika šoku?

Ako sám autor priznal, aj on mal tendenciu pracovať viac ako je vhodné, kvôli čomu obmedzil kontakty s blízkymi a zanedbával aj seba a svoj osobný život. Aby sa vyhol vyhoreniu, na pár dní si vyskúšal úplný opak toho, čo si myslel, že potrebuje. Namiesto toho, aby pracoval veľa a stihol všetky svoje úlohy, doprial si len 4-hodinový pracovný deň. To znamená, že len 4 hodiny sa aktívne venoval svojej práci a zvyšok času robil veci, ktoré mu robili radosť. 

Samozrejme, že nie každé povolanie niečo takéto dovoľuje, no ak máte takúto možnosť, určite to vyskúšajte. Počas tohto experimentu môžete spozorovať 2 prekvapivé výhody:

1. Na prácu sa budete viac tešiť. – Keďže pracovné povinnosti budú tvoriť len malú časť vášho dňa, budete sa na ne tešiť viac. Budete totiž myslieť na to, že po dokončení daných úloh vás čaká vytúžená odmena. Vďaka tomu získate aj väčšiu motiváciu dokončiť ich. Sám autor potvrdil, že štyri hodiny v práci strávené takýmto spôsobom sú oveľa efektívnejšie ako 8 hodín strávených iným spôsobom, kedy vaša pozornosť odbieha neustále niekam inam. 

2. Zistíte, že svet sa nezrúti, ak niečo neurobíte. – Vďaka tejto šokovej taktike si tiež uvedomíte, že sa nič nestane, ak náhodou niečo nestihnete dokončiť. Samozrejme, že termíny by ste mali dodržiavať, avšak ak si doprajete pár dní voľnejšieho tempa, môže vám to len prospieť. 

Ak budete mať pocit, že je toho v práci na vás priveľa, skúste túto metódu aspoň počas jedného alebo dvoch dní. Aj keď to pre vás bude zo začiatku zvláštne a možno aj nepríjemné, napokon si užijete pekný deň strávený robením vecí, na ktoré inak nemáte čas. Nepochybne ide o zaujímavý spôsob, ako nakopnúť svoju produktivitu.

Viac o téme: Práca Stres Vyhorenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy