Ponúkajú vám na pracovnom pohovore niečo na pitie? Pozor, môže ísť o tento jednoduchý test

Pracovné pohovory zvyknú prebiehať rôznymi spôsobmi, pričom každého potenciálneho zamestnávateľa zaujíma niečo iné. Počuli ste už o teste šálky kávy (coffee cup test)? Prehovoril o ňom bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Xero Australia Trent Innes.

Pred každým pohovorom vzal Innes najskôr uchádzača do kuchynky, kde mu ponúkol niečo na pitie, najčastejšie išlo o kávu. Potom sa spolu s nápojom vrátili do miestnosti, kde prebehol pohovor. Ten kľúčový moment nastal na konci, kedy riaditeľa zaujímalo, čo urobí uchádzač s prázdnou šálkou či pohárom. Práve vďaka tomu dokázal zistiť viac o tom, aký je jeho potenciálny zamestnanec. 

Dobrý zamestnanec chce prázdnu šálku odniesť

A čo by ste teda mali s prázdnou šálkou urobiť? Rozhodne sa aspoň ponúknuť, že ju odnesiete naspäť do kuchynky, no pokojne ju aj môžete odniesť. Tým poukážete na svoj ochotný prístup a zodpovednosť, ktoré sú rozhodujúcimi faktormi pri získaní práce, najmä v súčasnej dobe, kedy mnohí ľudia robia len to nevyhnutné minimum. 

Podľa Innesa je dôležité nájsť zamestnanca, ktorý bude mať nastavený mindset na rast spoločnosti a prevezme zodpovednosť za všetko, čo by mal urobiť. Aj za tú najmenšiu úlohu, akou je upratanie svojho špinavého riadu. Z jeho skúseností vyplýva, že len 5 až 10 % uchádzačov nemá záujem odniesť šálku späť do kuchynky, väčšina to urobí bez najmenších problémov. 

Ak sa pri najbližšom pracovnom pohovore ocitnete v podobnej situácii, spomeňte si na tento test. Nikdy neviete, kedy vás bude potenciálny zamestnávateľ chcieť takto preveriť. A koniec koncov, ide o slušnosť, ktorá by mala byť v každom z nás.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy