Svetom sa šíri toxický pracovný trend: Túto jednu vec nerobte, inak si pohneváte kolegov

Máte pocit, že toho máte v práci veľa a zvyknete sa posťažovať aj svojim kolegom? Možno ani netušíte, aké toxické je takéto správanie. Svetom sa totiž šíri nový pracovný trend, ktorý so sebou prináša viac negatív ako benefitov. Najhoršie je, že môže spôsobiť viac stresu a ohroziť dobré vzťahy na pracovisku.

Portál Fox Business upozorňuje na nový pracovný trend „busy bragging“, ktorý by sme mohli preložiť ako chválenie zaneprázdnením. Zamestnanci v ňom často vyzdvihujú, akí sú preťažení a zaneprázdnení, často s cieľom vyzerať profesionálnejšie a oddanejšie.

Kým iné virálne trendy, ako napríklad „quiet quitting" alebo tichá dovolenka, ukazujú spôsob, ako pracovať menej, v tomto prípade je to iné. Tento jav zahŕňa zamestnancov, ktorí neustále hovoria o svojich veľkých pracovných záťažiach a strese, s úmyslom získať uznanie a hodnotu od kolegov a nadriadených.

Má viac negatív ako pozitív

Ako vnímate kolegov, ktorí sa neustále sťažujú na to, že sú zaneprázdnení, prípadne sa chvastajú tým, akí sú preťažení? Nielen ľudia na sociálnych sieťach, ale aj kariérna koučka v tom vidia potenciálne riziká a nevýhody. 

Kolegovia často vnímajú ľudí, ktorí sa chvália svojou zaneprázdnenosťou, ako menej kompetentných a menej sympatických. Tento druh správania môže viesť k zníženej ochote kolegov pomáhať tým, ktorí neustále vyzdvihujú svoju zaneprázdnenosť.

Navyše to môže prispievať k toxickému pracovnému prostrediu tým, že šíri stres a zvyšuje vyhorenie medzi zamestnancami, ktorí sa cítia pod tlakom udržiavať vysoké štandardy svojich kolegov​. 

Svetom sa šíri toxický Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

Problémom je nedostatočné ocenenie práce

Okrem toho môže „busy bragging“ signalizovať skôr neistotu než skutočnú produktivitu. Niektorí ľudia sa môžu správať takýmto spôsobom preto, lebo chcú získať uznanie. Zaneprázdnenosť im dáva pocit dôležitosti a sebadôvery.

Podľa štúdie Pew Research Center zverejnenej v marci 2023, 49 % zamestnaných dospelých tvrdí, že nie sú celkovo spokojní so svojou prácou, pričom 38 % uviedlo, že majú pocit, že ich práca  nie je dosť oceňovaná. 

Ak sa teda otvorene sťažujete na množstvo práce, ste príliš negatívni a máte pocit, že je toho na vás príliš, skúste sa nad sebou zamyslieť. Ak nechcete, aby vás ľudia v práci považovali za toxickú osobu, radšej sa snažte ukázať, že si svoju prácu robíte naozaj dobre. Prípadne sa nebojte požiadať o pomoc, ale následne ju aj oceňte. 

Viac o téme: Trendy Zaneprázdnený kolega Toxické prostredie Pracovný trend
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Fox Business | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy