Máte v práci puntičkára? 3 tipy na zvládnutie (a prežitie) perfekcionistu

Pracovať s perfekcionistom môže byť vyčerpávajúce. Kým zmysel pre detail a vysoké pracovné nasadenie sú kvality, ktoré vo svojich kolegoch hľadáme, ich perfekcionizmus nám naopak prirobí starosti. Nereálne očakávania spôsobujú zbytočný stres, konflikty a oneskorenia. Ak sa ich budete snažiť presvedčiť, že projekt radšej odovzdáte včas nedokonalý, než neskoro dotiahnutý na 100%, pravdepodobne nepochodíte. Perfekcionizmus je bežná vlastnosť, a tak je pravdepodobné, že sa na pracovisku s kolegom puntičkárom skôr alebo neskôr stretnete.

V našom článku sa dozviete, aké sú výhody a nevýhody spolupráce s takým človekom a techniky, vďaka ktorým s ním budete môcť pracovať efektívnejšie. Niektoré z nich vychádzajú z psychologických štúdií fenoménu perfekcionizmu, iné z osobných skúseností.

Perfekcionista - význam

Až neuveriteľné množstvo ľudí uvádza v životopise a na pohovoroch perfekcionizmus ako svoju slabú stránku. Personalisti sa už pri tejto odpovedi nepozastavujú. Väčšina takýchto ľudí totiž medzi perfekcionistov vôbec nepatrí.

Perfekcionista je človek, ktorý je posadnutý prehnanú túžbou po dokonalosti. Neodpustí sebe a väčšinou ani ostatným žiadnu chybu. To môže viesť buď k tomu, že sa stane vo svojom odbore výnimočným, alebo že ho to úplne zničí. Niekedy aj oboje zároveň. Vďaka tomu, že perfekcionisti žijú v neustálom strachu a nespokojnosti, nie je nezvyčajné, že trpia depresiami, úzkosťami, obsedantne kompulzívnou poruchou alebo napríklad poruchou príjmu potravy. Dokonca majú všeobecne sklony k samovražednému správaniu.

Ak ste o sebe doteraz tvrdili potenciálnym zamestnávateľom, že perfekcionizmus je vaša slabá stránka, možno je na čase to prehodnotiť. Na niekoho to totiž bude pôsobiť ako neúprimné frázy a niekto iný, kto sa napríklad už s perfekcionistom v práci stretol, sa od vás radšej bude držať ďalej.

Perfekcionizmus: výhody a nevýhody

Perfekcionisti sú väčšinou veľmi organizovaní, analytický, presní a výsledky ich práce bývajú bezchybné. Preto existujú činnosti, v ktorých v práci excelujú. Bez obáv im môžete zveriť:

  • organizáciu (napr. akcií, prostredie či dokumentov),
  • upratovanie,
  • kontrolu či korektúru,
  • plánovania.

Ak dostanete na stôl ich dokončený projekt, je veľmi malá pravdepodobnosť, že v ňom nájdete medzery alebo chyby. Perfekcionista si po sebe všetko kontroloval aspoň trikrát. Naopak problém môžu mať s kreatívnymi činnosťami, pretože sa im ich nápady aj prevedenie pravdepodobne nebudú zdať dosť dobré, a tak môžete čakať do nekonečna.

Pomalosť býva všeobecne jednou z najväčších nevýhod zamestnancov perfekcionistov. Keď niečo robia, robia to poriadne. Lenže ich poriadne má iné štandardy ako poriadne ich nadriadených či kolegov. To často vedie k rozbrojom. Len málo perfekcionistov, ktorí sa nenaučili svoje puntičkárstvo ovládať, je obľúbených v kolektíve.

Ako na perfekcionistu v práci

Keď musíte pracovať s niekým, kto má nereálne nároky a očakávania, nie je to ideálne. Predstavte si ale, že by ste namiesto neho museli vychádzať s človekom lenivým a ľahostajným, ktorý svoju prácu len odbije, alebo ju hodí na vás. To znie ešte horšie, že? Ak sa naučíte s perfekcionistom vychádzať, môže vám naopak jeho správanie byť na prospech. Poďme sa pozrieť na tipy, ktoré vám s tým pomôžu.

Zistite, s akým typom perfekcionistov máte česť

Existujú dva typy perfekcionistov. Jedni majú problém s prácou začať, pretože ich brzdí strach z neúspechu. Pre druhý tip je najťažšie úlohy dokončiť, pretože stále vidia niečo, čo by mohli vylepšiť.

Oba druhy perfekcionistov spája nedostatočná schopnosť stanoviť si priority a rozdeliť si čas tak, aby pracovali na tom, čo je dôležité a vo chvíli, keď je to potrebné. Všetci perfekcionisti majú tiež tendenciu rozširovať záber projektov a tým si pridávať prácu. Ale stratégie pre prekonávanie týchto prekážok sa líšia podľa toho, aký typ perfekcionistu váš kolega je.

Ľuďom, ktorí otáľajú so začatím práce, pomôže pochopenie projektu a rozdelenie úloh na menšie časti. Tí, ktorí nemôžu prácu dokončiť a odovzdať, zase potrebujú zdôrazniť podstatu úlohy. Býva pre nich ťažké plniť termíny, preto je vhodné priebežne sledovať ich pokrok a kontrolovať, či sa u niečoho nezasekol.

Nepristupujte na nerealistické očakávania

Predstavte si, že od vás váš puntičkársky kolega chce, aby ste každý týždeň napísali pracovný report na stránku A4. Vy ale dobre viete, že pre mapovanie pokrokov, úspechov a neúspechov bude úplne stačiť, keď napíšete stránku za mesiac.

Perfekcionisti majú tendenciu dávať znamienko rovnosti medzi čas a kvalitu. Preto musíte byť obzvlášť diplomatický pri vysvetľovaní toho, prečo nad reportmi nechcete tráviť toľko času. Cieľom je vysvetliť kolegovi, že čas, ktorý by ste spotrebovali na písanie reportu, môžete využiť oveľa produktívnejšie, keď sa sústredíte na dôležitejšie aktivity. Navrhnite konkrétne aktivity, ktoré majú väčšiu dôležitosť a vysvetlite, prečo pre firmu stránka reportu každý týždeň nebude prínosná.

Ak táto diskusia nepôjde ľahko, neberte si to osobne. Snažte sa mať na pamäti, že každý človek, vrátane vás, má svoje chyby. Napätie je v kolektíve normálne. Keď sa v práci dostanete do sporu, ešte to neznamená, že vy alebo váš kolega nie ste dobrí ľudia. Ak v sebe budete námietky a nespokojnosť dusiť, spôsobí to kolektívu viac zla ako dobra.

Nájdite spôsob, vďaka ktorému váš puntičkársky kolega dokáže prijať konštruktívnu kritiku. Ak je to pre neho lepšie cez e-mail, aby mal čas si to spracovať v súkromí a predísť tak defenzívnej reakcii, rešpektujte to. Ak je váš spolupracovník uvedomelý, nakoniec príde a v pokoji si o tom s vami prehovorí, hoci bol spočiatku podráždený.

Nastavte si hranice

Perfekcionisti majú často problém rozlíšiť pracovný a osobný život, a to nielen svoj, ale aj svojich kolegov. Ak vás ambiciózny kolega workoholik bombarduje jedným e-mailom za druhým a nezastaví ho ani koniec pracovnej doby, sick day alebo víkend, musíte si stanoviť hranice.

Hoci ste v pokušení jeho e-maily ignorovať alebo na ne odpovedať podráždene, skúste sa ovládnuť. Namiesto toho mu povedzte, že nebudete na jeho e-maily odpovedať večer a keď máte voľno, ale že si môže byť istý, že sa k tomu dostanete ďalší pracovný deň. Pokiaľ s tým nebude súhlasiť, nebojte sa obrátiť na nadriadených. Každý z nás má určité vzorce správania, ktoré sabotujú jeho rozvoj alebo prospievanie tímu. Vďaka nastaveniu hraníc vytvoríte vo firme bezpečné a produktívne prostredie.

Sklamaný perfekcionista

Hoci pracovať s perfekcionistom nie je nič jednoduché, pre nich samotných je život s touto vlastnosťou ešte oveľa ťažší. Keď si predstavíte, že by ste sami mali nezmyselne vysoké požiadavky, stále pochybovali o svojich schopnostiach a snažili sa splniť všetky očakávania okolia, nájdete pre nich pochopenie. Je pre nich ťažké zapadnúť do kolektívu, aj keby si našli prácu v Nemecku, "krajine perfekcionistov".

Perfekcionisti často pochádza z prostredia extrémne kritickej alebo naopak ľahostajné výchovy a preto sú takí, akí sú. Majte s nimi trpezlivosť a snáď sa vám podarí nájsť spoločnú reč. Na druhú stranu, ak by dochádzalo z ich strany k nevhodnému správaniu či dokonca šikanovaniu, nesmiete si to nechať. Riešte to s vedením a ak by to nepomohlo, pozrite sa na aktuálnu ponuku práce na Kariéra.sk. Nervy máte iba jedny.

Viac o téme: Pracovisko Vzťahy Kolega Perfekcionizmus Perfekcionista Puntičkár
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy