Porušenie pracovnej disciplíny a jeho následky

poradnaporadna

V priebehu mesiaca som od zamestnávateľa dostala dve písomné upozornenia na porušenie pracovnej disciplíny, každý je na iné porušenie. Po konzultácii s firemným oddelením, ktoré vytvára pokyny som bola informovaná, že spôsob, akým som podľa mojej nadriadenej hrubo porušila pracovný pokyn, nie je tak závažný a bežne sa to vo firme robí, mi odporučili sa s nadriadenou dohodnúť na stiahnutí upozornenia, čo odmietla. Ak mi v priebehu dvoch mesiacov ešte dá písomné, tretie upozornenie aj na iné porušenie, môže mi zamestnávateľ dať hneď okamžitú výpoveď?

Poradňa: Dôvodom výpovede zo strany zamestnávateľa je, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

Zákonník práce rozlišuje pojmy menej závažné porušenie pracovnej disciplíny a závažné porušenie pracovnej disciplíny, ale ktoré konania zamestnanca sa bude považovať za menej závažné alebo za závažné porušenie býva zvyčajne stanovené v internom predpise zamestnávateľa.

 

Menej závažné porušenie pracovnej disciplíny je dôvodom na ukončenie pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa, ak bol zamestnanec v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede, t.j. zamestnávateľ môže dať výpoveď už pri druhom porušení. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby.

 

Závažné porušenie pracovnej disciplíny je dôvodom na výpoveď zo strany zamestnávateľa, pričom nie je potrebné, aby bol zamestnanec na možnosť výpovede upozornený, ako aj na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa a je na uvážení zamestnávateľa, ktorý spôsob zvolí. Ak je dané okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovný pomer končí dňom doručenia. Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol.

 

18.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Porusenie pracovnej discipliny
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy