Zábavné a zaujímavé fakty o pracovnom živote: Poznáte ich všetky?

Po prečítaní niektorých z týchto faktov možno nadobudnete pocit, že to u nás na Slovensku nie je s pracovným životom až také zlé. K tomu si prečítajte niektoré zábavné a zaujímavé fakty, ktoré vám umožnia nahliadnuť do fungovania iných krajín. Prajeme vám príjemné čítanie.

  1. Neprítomnosť v práci z dôvodu náhle vzniknutej choroby je fenomén známy po celom svete. Ľudia bývajú najčastejšie chorí práve v pondelok.
  2. Piatok je najmenej pravdepodobný deň, čo sa týka náhlych ochorení. Ľudia sú v piatok oveľa šťastnejší a pravdepodobnejšie si radi splnia svoje povinnosti.
  3. Ak budete pracovať 40 hodín týždenne až do 65 rokov, za celý život odpracujete niečo cez 90 000 hodín.
  4. Za napísanie prvého životopisu je zodpovedný Leonardo Da Vinci.
  5. Priemyselná revolúcia umožnila ľuďom pracovať dlhšie a po celý rok. Pracovná doba už nebola diktovaná ročnými obdobiami a dostatkom prírodného svetla.
  6. Na celom svete sa dĺžka pracovného týždňa pohybuje niekde medzi 40 - 44 hodinami týždenne, ale niektoré krajiny majú o niečo lepší prístup k rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom. Vo Francúzsku trvá priemerný pracovný týždeň 35 hodín. Holandsko má najkratší pracovný týždeň na svete - 29 hodín týždenne.
  7. Je smutné, že ľudia žijúci v pracovných táboroch v Severnej Kórei pracujú viac ako 112 hodín týždenne.
  8. V Japonsku má priemerný pracovný týždeň 60-70 hodín. Výsledkom je, že veľa Japoncov kvôli práci zomiera. Smrť z prepracovania je známa ako „karoshi“. Na „karoshi“ každý rok umrie viac ako 10 000 Japoncov
  9. Slovo „boss“ má holandský pôvod a znamená „pán“.
  10. Slovo „zamestnať“ po anglicky „employ“ pochádza z latinčiny a znamená „zahrnúť, zapojiť, združiť“.
  11. Priemerný kancelársky pracovník strávi 50 minút denne hľadaním stratených súborov a položiek. To je takmer hodina denne.
  12. Americká spoločnosť Walmart má najviac zamestnancov na svete - až 2,2 milióna. McDonald’s ich má „iba“ 1,9 milióna.
  13. Jedna z najpríťažlivejších pracovných pozícii: „sledovač“ Netflixu. Áno, je to skutočné zamestnanie. Spočíva v analýze obsahu, ktorí diváci sledujú, a sledovaní nového obsahu ešte predtým, ako sa stane verejným.
  14. Jedno z najhorších pracovných miest na svete - kanalizačný plavec. V Mexico City je kanalizačný systém udržiavaný skupinou pracovníkov, ktorí sa musia kvôli opravám potápať cez ľudský odpad, mŕtvoly zvierat a odpadky.
Viac o téme: Svet Zaujímavosti Práca Fakty Pracovné prostredie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, careerorigin

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy