Porušenie pracovnej disciplíny/neuspokojivé plnenie pracovných úloh

poradňaporadňa

Dostala som upozornenie zamestnávateľa na porušenie pracovnej morálky. Boli mi vytknuté veci, ktoré som vraj nespravila, ale ja ich nemám ani v pracovnej náplni, a som si istá, že k porušeniu pracovnej disciplíny z mojej strany nedošlo. Ako mám prosím Vás ďalej postupovať, lebo je evidentné, že ma chce zamestnávateľ prepustiť a nechce mi dať odstupné.

Poradňa: Porušenie pracovnej disciplíny ako aj neuspokojivé plnenie pracovných úloh sú dôvodmi na skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa, ak sú dané dôvody a dodržaný postup zo strany zamestnávateľa a to tak, ako je uvedené v ustanovení § 61 ods. 1 písm. d) alebo e) Zákonníka práce. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak:
- zamestnanec neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,
- alebo ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Ak sa zamestnanec domnieva, že k porušeniu pracovnej disciplíny nedošlo alebo že j jeho strany boli plnené pracovné úlohy na dostatočnej úrovni, môže vyzvať zamestnávateľa, aby konkrétnejšie vysvetlil a zdôvodnil svoje výhrady a súčasne môže zamestnanec namietať voči postupu zamestnávateľa. Ak zamestnávateľ dá zamestnancovi výpoveď, zamestnanec sa môže domáhať neplatnosti výpovede súdnou cestou tak, ako sme písali v našej poradni v článku Neplatnosť skončenia pracovného pomeru. 10.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy