Závažné porušenie pracovnej disciplíny v štátnozamestnaneckom pomere

poradňaporadňa

Manžel v práci porušil podľa zamestnávateľa závažne pracovnú disciplínu zamestnanca pracujúceho v štátnozamestnaneckom pomere . Nadriadený urobil záznam z kontroly, kde uviedol dôvod ako závažné porušenie pracovnej disciplíny (manžel odmietol dychovú skúšku na alkohol), ktorý postúpil vedúcemu úradu. Aký bude ďalší postup? Manžel uvedený záznam ani nevidel a ani ho nepodpísal. Predtým nikdy neporušil pracovnú disciplínu. Nemohol nadriadený zamestnanec riešiť tuto situáciu ústnym napomenutím, písomným napomenutím alebo pod. Podľa zákona o statnej službe a podľa internej smernice zamestnávateľa porušil závažné služobnú disciplínu a plynie mu teda 2-mesacna výpovedná lehota ? Mzda mu bude počas tohto obdobia vyplácaná ? Nemá nárok ani na odstupne, alebo odchodne?

Poradňa: Základným predpisom, ktorým sa riadi štátnozamestnanecký pomer, je zákon č. 400/2009 Z.z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov; Zákonník práce sa na štátnozamestnanecké vzťahy vzťahu len vtedy, keď je to výslovne uvedené.

Ak štátny zamestnanec porušil závažne služobnú disciplínu, toto konanie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Je na uvážení služobného úradu, či sa rozhodne štátnozamestnanecký pomer ukončiť. Služobný úrad môže okamžite skončiť štátnozamestnanecký pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr vždy do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol.

Ak u štátneho zamestnanca existuje dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru, služobný úrad sa môže rozhodnúť aj tým spôsobom, že dá zamestnancovi výpoveď. V to prípade štátnozamestnanecký pomer počas plynutia výpovednej doby trvá a končí sa až uplynutím dvojmesačnej výpovednej doby. Výpovedný doba plynie od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Nárok na odstupné nevzniká štátnym zamestnancom, u ktorých bolo dôvodom rozviazania štátnozamestnaneckého pomeru porušenie menej závažné porušenie služobnej disciplíny alebo závažné porušenie služobnej disciplíny. Odchodné sa poskytuje v súvislosti so skončením štátnozamestnaneckého pomeru a odchodu na dôchodok.
15.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy