Porušenie pracovnej disciplíny a okamžité skončenie pracovného pomeru

poradňaporadňa

Zamestnávateľ mi predložil platobný výmer, kde je uvedené, že sa mi od 1.1.2010 znižuje základná mzda. Ja som uvedený výmer nepodpísala a dva dni na to som išla na PN. Počas trvania PN mi zamestnávateľ doručil upozornenie na závažné porušenie pracovnej disciplíny, kde uvádza že som svojvoľne opustila pracovisko a tým som porušila interné smernice spoločnosti. Dozvedela som sa že na moje miesto už prijal novú pracovníčku, to znamená že už so mnou neráta. Môžem po ukončení PN dostať okamžitú výpoveď?

Poradňa: V prvom rade je potrebné rozlišovať medzi okamžitým skončením pracovného pomeru a výpoveďou zo strany zamestnávateľa z disciplinárnych dôvodov. Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom, ak zamestnanec bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin, alebo ak porušil závažne pracovnú disciplínu. Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol. V prípade posúdenia, či sú dané podmienky na okamžití skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa, je rozhodujúcim faktorom intenzita porušenia pracovnej disciplíny. Zamestnávatelia zvyčajne tieto skutočnosti vymedzujú v internom predpise napr. ako opakovanú neospravedlnenú neprítomnosť v práci, fyzický útok na kolegu alebo nadriadeného, konzumácia alkoholu na pracovisku a pod.

Ak sa zamestnane domnieva, že dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru neboli dané, môže sa obrátiť na súd so žalobou o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru, postupe sme podrobne písali v článku Výpoveď práce počas čerpania dovolenky.

Podľa nášho názoru je opustenie pracoviska bez súhlasu zamestnávateľa menej závažným porušením pracovnej disciplíny a zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď v zmysle ustanovenia §63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, ak pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny bol zamestnanec v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede. V tomto prípade sa uplatní výpovedná lehota.
8.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy