Výpoveď alebo dohoda o skončení pracovného pomeru

poradnaporadna

Dostal som výpoveď podla § 60 ods.2 ZP dohodou, z dôvodu organizačných zmien a znižovaním počtu zamestnancov. Po príchode z chalupy, na ktorej sme boli aj s rodinou od 26.12.2010 až do 02.01.2011,čakala ma na pošte doporučená zásielka od zamestnávateľa. Doporučená zásielka obsahovala Výpoveď dohodou. Zaujímavé na tom je , že zamestnávateľ so mnou uzatvoril dohodu o skončení pracovného pomeru k 31.12.2010 a to 20.12.2010 v mieste pracoviska a ja o ničom neviem. Doporučený list som si prevzal 04.01.2011.Zaujíma ma či môže zamestnávateľ uzatvoriť dohodu o výpovedi bez účasti zamestnanca a či môže dať zamestnávateľ výpoveď zo spätnou platnosťou, alebo či je výpoveď platná, keď sa zamestnanec nezúčastnil žiadneho rokovania o jeho dohode zrušenia prac.pomeru a bola mu doručená až po termíne uvedenom v dohode. Nakoľko som o ničom nevedel, táto dohoda ani nie je mnou podpísaná.

Poradňa: Ako sme už viackrát písali v našej poradni, výpoveď dohodou neexistuje.

 

Dohoda o skončení pracovného pomeru je dvojstranný právny úkon, uzatvorený na základe súhlasu oboch zmluvných strán a pracovný pomer na základe dohody zaniká ku dňu, ktorý si zmluvné strany dohodli.

 

Výpoveď je jednostranný právny úkon a pracovný pomer na základe výpovede zaniká až uplynutím výpovednej doby, ktorá začne plynúť až prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy bola výpoveď doručená.

 

Ak zamestnanec nesúhlasí s dohodou, t.j. dohodu nepodpíše, záleží od formulácie obsiahnutej v návrhu dohody doručenej zamestnancovi, či je uvedený právny úkon zamestnávateľa možno považovať za výpoveď spĺňajúcu všetky zákonné náležitosti. V tom prípade, vzhľadom na skutočnosť, že zamestnanec prevzal návrh dohody/ výpoveď až 4.1, výpovedná doba začína plynúť od 1.2. Počas plynutia výpovednej doby pracovný pomer trvá a zamestnávateľ je povinný zamestnancovi prideľovať prácu.

 

10.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Dohodou
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy