Predlženie a ukončenie pracovného pomeru na dobu určitú.

poradnaporadna

Dňa 5.5.2010 so mnou zamestnávateľ uzatvoril zmluvu s týmto znením: pracovný pomer je dohodnutý na dobu určitú do 31.10.2010 so skúšobnou dobou 3 mesiace. Keďže skúšobná doba mi už skončila mal mi zamestnávateľ predĺžiť pracovnú zmluvu? Ale ku dnešnému dňu mi zmluva predlžená nebola.

Hľadám si prácu v zahraničí a mám už aj nejaké ponuky a chcela by som sa opýtať či môžem požiadať o ukončenie pracovnej zmluvy dohodou k 1-októbru? Mám na to nárok, keďže zmluvu predĺženú nemám, nebude sa zamestnávateľ ohradzovať 2 mesačnou výpovednou lehotou? A keď pracujem 8 hodín denne a nemám zo strany zamestnávateľa zabezpečenú stravu, mám nárok na stravné lístky?

 

Poradňa: Účelom skúšobnej doby je overenie si schopností zamestnanca zamestnávateľom a na druhej strane zamestnanec má možnosť vyskúšať, či mu daná práca vyhovuje. Po ukončení skúšobnej doby pracovný pomer ďalej trvá na dobu , na ktorú bol dojednaný, a nie je potrebné pracovnú zmluvu meniť len z dôvodu ukončenia skúšobnej doby. Zamestnanec môže vždy počas doby trvania pracovného pomeru uzavrieť dohodu o skončení pracovného pomeru, ak sa so zamestnávateľom na skončení dohodne. AK sa nedohodnú, zamestnanec môže ukončiť pracovný pomer výpoveďou, v tom prípade však pracovný pomer zanikne až uplynutím výpovednej doby.

 

27.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy