Pracovný pomer na dobu určitú, jeho trvanie a predĺženie

poradňaporadňa

Sme SOŠ a keďže sa blíži koniec školského roka, bude nevyhnutné s niektorými pedagogickými zamestnancami ukončiť alebo predĺžiť pracovné pomery. Chcela by som sa preto uistiť, či môžeme predĺžiť jednej pani učiteľke pracovný pomer na dobu určitú. Bola u nás prvýkrát zamestnaná od 01.09.2009 na dobu určitú - do 30.06.2010. Môžeme jej pracovný pomer opätovne predĺžiť na dobu určitú do 30.06.2011?

Poradňa: V zmysle ustanovenia §48 Zákonníka práce, pracovný pomer môže byť dojednaný na neurčitý čas alebo na určitú dobu. Ak v pracovnej zmluve nebola výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzavretie pracovného pomeru na určitú dobu, jedná sa o pracovný pomer na dobu neurčitú.
Pracovný pomer je uzavretý na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne. Dobu trvania pracovného pomeru treba v pracovnej zmluve výslovne určiť, a to buď uvedením dňa, kedy sa pracovný pomer končí, alebo uvedením okolností, za ktorých dôjde k skončeniu pracovného pomeru (napr. do ukončenia PN osoby XY). Opomenutie výslovného určenia doby trvania pracovného pomeru v pracovnej zmluve má za následok vznik pracovného pomeru na neurčitý čas.

Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Z uvedeného vyplýva možnosť jedného alebo dvoch predĺžení pracovného pomeru v rámci dvoch rokov. Ak by došlo k porušeniu tejto podmienky, jednalo by sa o uzavretie pracovného pomeru na neurčitý čas.

Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné len z dôvodu stanovených v ustanoví § 48 zákonníka práce, a to najmä zastupovanie zamestnanca, vykonávanie prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku, vykonávanie prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),vykonávania prác, pre ktoré sa vyžaduje vzdelanie umeleckého smeru, vykonávania prác tvorivého zamestnanca vedy, výskumu, vývoja. Dôvod ba takéto predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru sa uvedie v pracovnej zmluve.

4.6.2010



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy