Zmluva v cudzom jazyku

poradnaporadna

Ak som podpísala v zahraničí zmluvu na skúšobnú lehotu 3 mesiace a zmluva nebola v mojom jazyku, ale v jazyku zamestnávateľa, môže odo mňa niečo žiadať alebo vymáhať alebo či je vôbec zmluva platná ... lebo na Slovensku je to, že musím vyplatiť zamestnávateľovi dohodnutú sumu v zmluve za 3 mesiace. Je to tak aj v mojom prípade?

Poradňa: V prvom rade sa pokúste zistiť, akým právnym poriadkom sa zmluva riadi, bez toho nie je možné zistiť, či zmluva ako celok alebo jednotlivé jej ustanovenia sú platné. Napríklad, pracovnoprávne vzťahy medzi zamestnancami vykonávajúcimi prácu na území Slovenskej republiky a zahraničným zamestnávateľom sa spravujú slovenským zákonníkom práce.

 

Ak vám zamestnávateľ nedal jeden exemplár zmluvy už pri jej podpise, vyžiadajte si ju od neho a dajte si zhotoviť preklad, zatiaľ aspoň len informatívne, prípadne požiadajte niekoho známeho, kto jazyk ovláda, aby vám ju preložil, nemusí sa jednať o žiadny oficiálny preklad, podstatou je, aby ste poznali základné body Vašej zmluvy. Pre budúcnosť odporúčame dať si zmluvu ako aj iný dokument, ktorý podpisujete, vždy preložiť už pred jej podpisom. Zmluva sa bude riadiť pravdepodobne právnym poriadkom štátu, v ktorom má zamestnávateľ sídlo alebo právnym poriadkom štátu, v ktorom vykonávate prácu.

 

Na záver len doplníme, že v zmysle slovenského pracovného práva neexistuje povinnosť zamestnanca platiť zamestnávateľovi dojednanú sumu, ak napr. skončí zamestnanec alebo zamestnávateľ pracovný pomer v skúšobnej dobe.

 

18.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2011 V skusobnej dobe
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy