Preradenie na inú prácu kvôli zdravotnému stavu

poradnaporadna

Aká je zákonom stanovená lehota na preradenie zamestnanca na inú prácu v zmysle § 55 ods. 2) písm.a) Zákonníka práce, ak zamestnanec na základe lekárskeho posudku nie je spôsobilý na výkon konkrétnej činnosti - doteraz vykonávanej práce?

Poradňa: Vykonávať prácu iného druhu alebo na inom mieste, než boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne. Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak nastane niektorá zo skutočností uvedených v § 55 v odseku 2 Zákonníka práce.

 

Povinnosť zamestnávateľa preradiť zamestnanca na inú prácu prichádza do úvahy napríklad vtedy, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať naďalej doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú záväzným posudkom príslušného orgánu verejného zdravotníctva. Za dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav sa považuje taký zdravotný stav, ktorý zamestnancovi spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok.

 

Zákonné ustanovenie výslovne nestanovuje lehotu, dokedy je zamestnávateľ povinný zamestnanca preradiť, môžeme však usudzovať, že pokiaľ z lekárskeho posudku nevyplýva iný termín, preradenie má byť vykonané bez zbytočného odkladu.

Nesplnenie tejto povinnosti zamestnávateľa tejto povinnosti by malo za následok, že zamestnanec by nebol povinný vykonávať doterajšiu prácu a zamestnávateľ by mu musel poskytnúť náhradu mzdy podľa § 142. Pri preradení zamestnanca na inú prácu je zamestnávateľ povinný prihliadať na to, aby táto práca zodpovedala zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu, ako aj na to, aby bola pre neho vhodná z hľadiska jeho schopností a kvalifikácie.

 

Súčasne, v zmysle ustanovenia §69 Zákonníka práce, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu.

 

10.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Preradenie na inu pracu Zdravotny stav
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy