Preradenie na inú prácu

poradnaporadna

Som zamestnaná ako predajca v jednej stavebnej firme. Keď kolegyňa z oddelenia s iným predajným artiklom nastúpila na 13 dňovú dovolenku, súhlasila som so zastúpením na dobu, pokiaľ nebude v práci. Kolegyňa však po dovolenke nastúpila na PN a ja som preto zostala na pracovisku s úplne iným zameraním predávaných artiklov ako je moje. Má zamestnávateľ právo preradiť ma na pracovisko s úplne inou kvalifikáciou? Mám právo žiadať vykonanie kompletnej inventúry, dohodnúť platové podmienky a náplň práce, pretože je zjavné, že na tejto menej výkonnej prevádzke zostanem? Žiadosť som na firmu zaslala, ale zatiaľ bez odozvy.

Poradňa: Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne. V určitý ch prípadoch je zamestnávateľ povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, napr. zo zdravotných dôvodov. Ďalej má zamestnávateľ možnosť preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov. Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať. Ak preradením zamestnanca dochádza k zmene pracovnej zmluvy, zamestnávateľ je povinný vydať mu písomné oznámenie o dôvode preradenia na inú prácu a o jeho trvaní okrem prípadov preradenia z dôvodu odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo zmiernenia jej bezprostredných následkov.

 

Ak je zamestnanec preradený na inú prácu z dôvodu odvrátenia mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov a ak po preradení dosiahne v prepočte na odpracovanú hodinu nižšiu mzdu ako pri výkone práce podľa pracovnej zmluvy, patrí mu doplatok najmenej do sumy jeho priemerného zárobku, ktorý dosahoval pred preradením. Doplatok sa poskytuje počas preradenia, najdlhšie počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov odo dňa preradenia.

 

Zamestnanec má právo požadovať vykonanie inventúry len v tom prípade, ak má uzatvorenú dohodu o hmotnej zodpovednosti.

 

27.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy