Voľno na vlastnú svadbu zamestnanca

právna poradňaprávna poradňa

V prípade vlastnej svadby by každý mal mať nárok na platený deň voľna. Ako je to v prípade, že termín svadby je v deň pracovného pokoja?

Otázka: V zmysle Zákonníka práce by som mala mať nárok na jeden deň voľna s náhradou mzdy na účasť na vlastnej svadbe. Zamestnávateľ tvrdí, že nemám nárok na uvedený deň. Nárok by vznikol len v prípade, že by svadba bola v pracovný deň.

 

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 141 ods. 2 písm. e) zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu: svadba; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe a pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca.

 

Účelom ustanovení o dôležitých osobných prekážkach v práci je stanoviť dôvody, kedy zamestnávateľ musí na základe zákona ospravedlniť neúčasť zamestnanca v práci z toho dôvodu, že v čase, kedy mal zamestnanec vykonávať prácu, musel zamestnanec zariaďovať niektoré neodkladné rodinné alebo osobné záležitosti. Pokiaľ svadba zamestnanca nie je stanovená na deň, ktorý pripadá na pracovný deň zamestnanca, zamestnancovi nevzniká neprítomnosť v práci a preto nie je potrebné uvedenú neprítomnosť posudzovať a zamestnancovi na tento deň poskytovať pracovné voľno titulom prekážky v práci.

 

3.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy