Najčastejšie otázky na pracovnom pohovore

trhtrh

Šťastie praje pripraveným, preto vám ponúkame najčastejšie kladené otázky na prijímacom pohovore.

1. Čo viete o našej firme?

Mali by ste vedieť základné údaje o spoločnosti ako napr. oblasť, v ktorej spoločnosť podniká, portfólio produktov, počet zamestnancov, informácie o konkurencii. Všetky tieto potrebné informácie nájdete buď na internete, v tlači, prípadne v propagačných materiáloch spoločnosti. Ak budete disponovať takýmito informáciami ukážete, že ste sa na pohovor pripravili, a že máte seriózny záujem o ponúkané miesto.

2. Hľadáte stále miesto, alebo má byť pre vás táto pozícia iba prestupnou stanicou?

V prípade ak je ponúkaná pozícia iba ako práca na dobu určitú napr. zastupovanie počas materskej dovolenky, sa personalista touto chce iba uistiť, že vám je táto skutočnosť známa. Vo svojej odpovedi by ste mali povedať, že vidíte v tom skvelú šancu získať na tejto pozícii potrebnú prax. Môže sa stať, že na základe inzerátu a ani z prebiehajúceho pohovoru vám nie je jednoznačne známe či sa jedná o prácu na dobu určitú, alebo neurčitú. Vtedy sa snažte o diplomatickú odpoveď v zmysle, že ponúkaná pozícia je pre vás natoľko zaujímavá, že ste ochotný akceptovať aj pracovnú zmluvu na dobu určitú.

3. Ako prebiehal váš doterajší profesijný vývoj?

Ide o otázku, ktorá sa týka vášho životopisu. Preštudujte si preto dôkladne svoj životopis vrátane jednotlivých uvedených dátumov. Nakoľko personalista už má váš životopis k dispozícii, snažte sa v krátkosti popísať jednotlivé časti životopisu. Snažte sa udržiavať očný kontakt s hodnotiacimi, čím spozorujete či ich vaše odpovede zaujímajú, alebo naopak nudia. Robte pauzy pre prípadné otázky.

4. Aké sú vaše najväčšie úspechy a neúspechy?

Jedná sa o vaše pracovné úspechy. Spomeňte preto nejaký konkrétny projekt, na ktorom ste úspešne pracovali. O neúspechu hovorte iba v prípade, že sa vás naňho personalista vyslovene opýta. Vyhnite sa ale líčeniu úloh, ktoré skončili úplnou katastrofou. Pri tejto otázke by ste nemali hovoriť o úspechoch z vášho osobného života ako napr. športové úspechy.

5. Aké sú vaše silné a slabé stránky?

V skutočnosti nejde o to, aby ste hovorili o vašich skutočných prednostiach, alebo slabostiach. Ide skôr o to, či viete aké sú vaše soft skills, ktoré sú v dnešnej dobe žiadané. Spomeňte preto napr. vynikajúce komunikačné schopnosti, tímového ducha a pod.
Ďalšie otázky na pracovnom pohovore nájdete tu!

Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy