Lekársky nález nie je dôvodom na výpoveď

Lekársky nález nie je dôvod na výpoveď.Lekársky nález nie je dôvod na výpoveď. Zdroj: photl.com

Vo firme pracujem na trvalý pracovný pomer, momentálne som však práceneschopná. Kvôli bolestiam kolien a členkov som začal užívať lieky a liečebné procedúry. Lekárka mi do odporúčania uviedla, že po vrátení sa do práce by nebolo vhodné vykonávať nadmerne veľkú fyzickú zaťaž. Ako by som mal podať tuto informáciu môjmu zamestnávateľovi, aby som nedostal výpoveď zo zamestnania, aj keď mám určité obmedzenie v pohyblivom aparáte a je to uvedené v lekárskom náleze?

 

Poradňa: Na základ lekárskeho nálezu alebo správy nie je možné dať ani dostať výpoveď.  Ak má zamestnanec zhoršený zdravotný stav,  ktorý mu nedovoľuje vykonávať prácu tak ako predtým, ale lekár mu vystavil  iba lekársky nález alebo správu, môže zamestnávateľa požiadať o preradenie na inú prácu, ale zamestnávateľ mu nemusí vyhovieť. Relevantným podkladom na preradenie na inú prácu je iba lekársky posudok, z ktorého bude vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu. Ak zamestnávateľ nemá pre zamestnanca inú vhodnú prácu, jediným možným postupom je výpoveď ; ak by zamestnanec zostal vykonávať pôvodnú prácu, môže to mať vážne dôsledky na jeho zdravie a ak by mu zamestnávateľ neprideľoval žiadnu prácu , išlo by o prekážky v práci na strane zamestnávateľa, počas ktorých  má zamestnanec nárok na náhradu mzdy, čo je pre zamestnávateľa často ekonomicky neúnosné.

V uvedenom prípade je vhodným postupom najprv prekonzultovať zdravotný stav s lekárom pri zohľadnení konkrétnej práce, ktorú zamestnanec vykonáva a ak sú dané dôvody, vyžiadať si od lekára posudok, z ktorého bude vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu. Na základe  lekárskeho posudku je zamestnávateľ v zmysle ust. § 55 ods. 2 Zákonníka práce povinný preradiť zamestnanca na inú prácu.

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú prácu, môže mu dať výpoveď (§  63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce) z dôvodu, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.  Ak sa pracovný pomer skončí výpoveďou danou zamestnávateľom alebo dohodou z vyššie uvedeného dôvodu, zamestnanec má nárok na odstupné. Jeho výška závisí od doby trvania pracovného pomeru a aj od spôsobu skončenia (výpoveďou alebo dohodou)  a je uvedená v ustanovení § 76 Zákonníka práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Práca Výpoveď Lekárska správa Zdravotný stav Výkon práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy