Zmluva a dodatok k zmluve. Aký je medzi nimi vzťah?

Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú, je možné dodatkom k zmluve zmeniť aj pôvodne dojednanú dĺžku trvania pracovného pomeru uvedenú v pracovnej zmluve.Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú, je možné dodatkom k zmluve zmeniť aj pôvodne dojednanú dĺžku trvania pracovného pomeru uvedenú v pracovnej zmluve. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnanec má uzatvorenú pracovnú zmluvu na dobu určitú do 16. mája 2015, ale zamestnávateľ po 3 mesiacoch skúšobnej doby mu dal podpísať dodatok č. 1 v znení, že jeho pracovná zmluva sa skončí už 19. decembra 2014. Môže podľa Zákonníka práce zrušiť tento dodatok pracovnú zmluvu, ktorá bola uzatvorená do 16. mája 2015?

 

Poradňa: Pracovný pomer sa zakladá pracovnou zmluvou. V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú  druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma a jeho stručná charakteristika, miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto), deň nástupu do práce, mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve, výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby. V pracovnej zmluve sa dojednáva aj trvanie pracovného pomeru; ak by toto dojednanie chýbalo, pracovný pomer sa považuje za uzatvorený na dobu neurčitú.

Dojednaný obsah pracovnej zmluvy je možné meniť len na základe dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Dohoda o zmene pracovnej zmluvy sa v praxi označuje aj ako dodatok a jednotlivé dodatky sa zvyknú chronologicky číslovať. Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú, je možné dodatkom zmeniť aj pôvodne dojednanú dĺžku trvania pracovného pomeru uvedenú v pracovnej zmluve.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Ukončenie pracovného pomeru Pracovná zmluva Pracovný pomer Dodatok k zmluve
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy