Podmienky zamestnávania na dobu určitú sa opäť menia

Podmienky zamestnávania na dobu určitú sa opäť menia.Podmienky zamestnávania na dobu určitú sa opäť menia. Zdroj: thinkstock.com

Pracovný pomer na dobu určitú je momentálne možné uzatvoriť najdlhšie na dva roky a predĺžiť ho najviac dvakrát. Najnovšie však bude opäť možné dohodnúť pracovný pomer najdlhšie na tri roky s možnosťou predĺženia trikrát.

 

Podľa aktuálne platnej právnej úpravy v Zákonníku práce je pracovný pomer na dobu určitú možné dohodnúť najdlhšie na dva roky a rámci dvoch rokov predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac dvakrát. Tento stav trvá od 1. januára 2013 a predtým Zákonník práce povoľoval trojročné trvanie pracovného pomeru na dobu určitú.

Podľa návrhu na zmenu v Zákonníku práce, opäť sa má zaviesť stav spred roka 2013 a  pracovný pomer na určitú dobu má byť možné dohodnúť najdlhšie na tri roky a predĺženie alebo opätovné dohodnutie bude možné v rámci troch rokov najviac trikrát.

Za opätovne dohodnutý pracovný pomer sa považuje taký, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

Výnimky, ktoré povoľujú ďalšie predĺženie pracovného pomeru nad zákonom stanovený limit lebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru majú zostať zachované tak ako doteraz, a to v prípadoch:

a) zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,

b) vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,

c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),

d) vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Navrhovaná zmena Zákonníka práce má byť má byť účinná od 1. septembra 2014 a jej cieľom, podľa dôvodovej správy, je upraviť v čase krízy podmienky zamestnávania  tak, aby sa nevytvárali zbytočné bariéry zamestnávania a odstraňovať prekážky v trvaní pracovných pomerov, ktoré už existujú, a preto sa zavádzajú zmeny, ktoré sa už minulosti osvedčili.
 

Viac o téme: Zmena Zákonník práce Predĺženie Doba určitá Pracovný pomer
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy