Má zamestnávateľ povinnosť oznámiť návrat kolegyne z materskej dovolenky?

Zastupovanie počas materskej. Má zamestnávateľ oznamovaciu povinnosť?Zastupovanie počas materskej. Má zamestnávateľ oznamovaciu povinnosť? Zdroj: thinkstock.com

Mám pracovnú zmluvu na zástup za materskú. V zmluve je uvedené, že moja pracovná zmluva končí dňom nástupu do práce zamestnankyne XY, ktorá odchádza na materskú. Je podľa zákona nejaká povinnosť oznámiť mi vopred, kedy sa vráti a tým pádom kedy mne končí zmluva? Alebo majú právo mi to povedať napr. týždeň pred ukončením? Je nejaká maximálna doba takejto zmluvy (max.3 roky )? Čo v prípade, že ja sama pôjdem na materskú? Môžu ukončiť so mnou pracovný pomer aj pokiaľ by som v tom čase bola na materskej/rodičovskej dovolenke?

Poradňa: Zamestnávateľ nemá povinnosť zamestnancovi oznámiť v určitom časovom predstihu, že sa do práce vráti zamestnanec, ktorého zastupuje. Zákonník práce stanovuje mužovi alebo žene na materskej alebo rodičovskej dovolenke povinnosť ohlásiť nástup, prerušenie, zmenu alebo ukončenie materskej alebo rodičovskej dovolenky svojmu zamestnávateľovi jeden mesiac vopred.

V praxi zamestnávatelia teda môžu, i keď  zákon im túto povinnosť neukladá, informovať zastupujúcich zamestnancov, že nastane skutočnosť rozhodujúca pred uplynutím doby, na ktorú  bolo dojednané trvanie ich pracovného pomeru. Pracovný pomer dojednaný na dobu určitú môže trvať aj viac ako dva roky, ak ide o zastupovanie zamestnanca.  Ak je zastupujúca zamestnankyňa na materskej alebo rodičovskej dovolenke a nastane skutočnosť rozhodujúca pre ukončenie doby trvania jej pracovného pomeru, pracovný  pomer sa skončí.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Materská Rodičovská Zastupovanie počas dovolenky Návrat kolegyne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy