Kolegyňu v práci zastupujem už 6 rokov. Môžu ma vyhodiť?

Pracovný pomer na dobu určitú je možné dojednať aj na viac ako dva roky, existujú výnimky. Jednou z nich je aj zastupovanie zamestnanca počas materskej dovolenky.Pracovný pomer na dobu určitú je možné dojednať aj na viac ako dva roky, existujú výnimky. Jednou z nich je aj zastupovanie zamestnanca počas materskej dovolenky. Zdroj: photl.com

V septembri 2008 som začala učiť na strednej škole a zobrala som miesto na zastupovanie počas materskej dovolenky. Teraz tam už učím šiesty rok. Kolegyňa, ktorá je na materskej, má už dve deti. Nedávno mi riaditeľ oznámil, že v prípade jej návratu (asi od septembra 2014) prídem o svoje miesto. Je to možné, aby sa niekto vrátil po šiestich rokoch na svoje miesto?

Poradňa: Pracovný pomer na zastupovanie iného kolegu alebo kolegyne počas trvania ich materskej alebo rodičovskej dovolenky alebo ich práceneschopnosti sa zvyčajne dojednáva  ako pracovný pomer na dobu určitú, ktorého trvanie nie je vymedzené určitým dátumom ale objektívnou skutočnosťou, ktorá ohraničuje trvanie pracovného pomeru (napr. doba trvania materskej a rodičovskej dovolenky zamestnankyne xy) . Ak táto skutočnosť nastane,  pracovný pomer na dobu určitú sa skončí uplynutím doby.

Pracovný pomer na dobu určitú je možné dojednať najviac na dva roky (v roku 2008 na tri roky). Zákon však povoľuje aj výnimky, kedy je možné opätovné dojednania alebo ďalšie predĺženie trvania pracovného pomeru a jednou z takýchto výnimiek je aj zastupovanie zamestnanca počas trvania materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka V Materská Výpoveď Doba Zastupovanie Určitá Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy