Zamestnanec neprišiel do práce. Ako postupovať?

Jednou zo základných povinností zamestnanca je dodržiavať pracovnú disciplínu a pod túto povinnosť sa  zaraďuje aj dodržiavanie pracovného času.Jednou zo základných povinností zamestnanca je dodržiavať pracovnú disciplínu a pod túto povinnosť sa zaraďuje aj dodržiavanie pracovného času. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnanec mal po dovolenke nastúpiť do práce, ale odvtedy sa neozval, telefón má vypnutý. Mal ísť nakladať tovar a vykonať prepravu, ale túto objednávku sme museli zrušiť, lebo sa nedostavil do práce.

 

Poradňa: Jednou zo základných povinností zamestnanca je dodržiavať pracovnú disciplínu a pod túto povinnosť sa zaraďuje aj dodržiavanie pracovného času. Ak sa zamestnanec bez ospravedlnenia nedostaví do práce, ide o porušenie pracovnej disciplíny a zamestnávateľ má  možnosť postupovať dvoma spôsobmi, ktoré majú za následok skončenie pracovného pomeru, a to:

  1. Výpoveďou: zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede; pracovný pomer sa končí uplynutím výpovednej doby. Neospravedlnené zameškanie jednej pracovnej zmeny sa zvyčajne klasifikuje ako menej závažné porušenie pracovnej disciplíny.
     
  2. Okamžitým skončením pracovného pomeru: Ak zamestnanec závažne porušil pracovnú disciplínu, zamestnávateľ je oprávnený okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom v zmysle § 68 ods. 1 Zákonníka práce.

Zákon nestanovuje rozlišovacie kritéria na posúdenie, kedy sa konanie považuje za závažné a kedy za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny. Pri skúmaní závažnosti je potrebné zohľadniť všetky faktory, ktorými sú pracovné zaradenie zamestnanca, jeho plnenie úloh pred porušením pracovnej disciplíny  a okolnosti samotného porušenia. Neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny sa zvyčajne klasifikuje ako závažné porušenie pracovnej disciplíny.

Zamestnávateľ nie je povinný za čas neospravedlnenej absencie platiť zamestnancovi mzdu  a súčasne mu môže krátiť dovolenku. Ak konaním zamestnanca vznikla zamestnávateľovi preukázateľná škoda, zamestnávateľ sa môže domáhať jej náhrady.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Zamestnanec Výpoveď Disciplína Absencia Skončenie pracovného pomeru Pracovná disciplína Absencia v práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy