Manžela vyhodili. Mal dostať novú pracovnú ponuku?

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať alebo nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu.Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať alebo nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu. Zdroj: photl.com

Manžel dostal výpoveď z organizačných dôvodov. Firma mu neponúkla možnosť výberu inej pozície. Má zamestnávateľ právo takto postupovať? Je povinnosťou zamestnávateľa v tomto prípade ponúknuť inú pozíciu? A ak zamestnávateľ prijal na tú istú pozíciu aj iného zamestnanca pred necelým pol rokom nepredpokladal organizačné zmeny v spoločnosti?

Poradňa: Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

V zmysle Zákonníka práce, túto povinnosť zamestnávateľ nemá, ak ide o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer.

Zákon výslovne neuvádza ďalšie výpovedné dôvody, kedy zamestnávateľ nemusí plniť ponukovú povinnosť, ale ponuka iného vhodného miesta v dohodnutom mieste výkonu práce nebude možná ani v prípade zrušenia zamestnávateľa.

Ponuka inej vhodnej práce je podmienkou platnosti výpovede (rozsudok Najvyššieho súdu SR, sp. zn. 3 Cdo 130/2003). Podľa uvedeného  rozsudku, aby bola výpoveď platná, ponuka  inej vhodnej práce musí nasledovať potom, ako došlo k písomnému rozhodnutiu zamestnávateľa  o organizačných zmenách, v dôsledku ktorých sa zamestnanec stal nadbytočným, ale ešte pred podaním samotnej výpovede.

Na účely splnenia ponukovej povinnosti zamestnávateľa podľa vyššie uvádzaného ust. § 63 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce je potrebné posudzovať vhodnosť ponúknutej práce v zmysle ustanovenia § 55 ods. 5 Zákonníka práce tak, aby zodpovedala schopnostiam, kvalifikácii a zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu. 

Zákon nestanovuje formu tejto ponuky, môže byť teda daná aj ústne, ale v záujme právnej istoty oboch strán sa doporučuje písomná forma, najmä v prípade možného dokazovania na súde v spore o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zamestnávateľ Práce Výpoveď Ponuka Dôvody Organizačné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy